ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   22.05.  2013 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _двадесет и втори май  2013 г.  в състав:

 

Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА                     

      Съдебни заседатели:

                                                     

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _  сложи за разглеждане _н.ч.х.д.  166  по описа  за _2013_ год., докладвано от съдия _Димитрова.

На именното повикване в _13.00_ часа се явиха:

 

ТЪЖИТЕЛЯТ М.К. – редовно призован – явява се лично и с повереника си адв.Х. с пълномощно към делото.

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – редовно призован – явява се лично и с адв. Х.Т. *** с пълномощно от днес.

ЯВЯВА СЕ СВИДЕТЕЛЯТ М.И. – редовно призован.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

АДВ.Х. – Моля да се даде ход на делото.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Да се даде ход.

АДВ.Т. – Моля да бъде даден ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход.

 

         Съдът счита,  че няма процесуална пречка за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

         СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

И.И. – ***, ЕГН **********.

         Получил съм препис от тъжбата.

         Съдът поканва подсъдимият да заяви трите имена на родителите си, с оглед изискване на свидетелство за съдимост.

 

ПОДСЪДИМИЯТ:

майка: Т.Г.

баща: К.П.

 

АДВ.Х. – Поддържаме предявеният граждански иск с тъжбата така, както е предявен. Моля да бъде приет за съвместно разглеждане. Сумата от 3000 лв. се явява обезщетение за претърпени от тъжителя неимуществени вреди, разстройство на здравето, вследствие нанесения побой, като моля да го осъдите да заплати и законната лихва, считано от  09.03.2013 г. до погасяване на цялата сума. Същият моля да заплати и сумата от 10 лв., винетна такса за пътуване от гр.Белене до гр.Плевен до катедра Съдебна медицина за издаване на медицинско удостоверение.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Поддържам гражданският иск, моля съда да приеме гражданският иск за разглеждане.

АДВ.Т. – От името на подсъдимия, оспорваме изцяло предявената от тъжителя тъжба, както в наказателния елемент, така и гражданският иск, предявен от него. Със свидетели ще докажем неоснователността на твърденията, посочени в тъжбата. Не възразявам да се разгледа съвместно с тъжбата предявеният граждански иск.

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът ми.

 

         Съдът счита, че гражданският иск е своевременно предявен от тъжителя, отговаря на изискванията на НПК и следва да бъде приет за съвместно разглеждане в наказателното производство, образувано срещу подсъдимия, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА предявеният от М.К. ***, ЕГН **********, граждански иск срещу подсъдимия И.И. ***, ЕГН ********** за сумата от 3000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, разстройство на здравето, следствие нанесения побой от подсъдимия, ведно със законната лихва върху присъдената сума, считано от 09.03.2013 г. до погасяване на дълга, както и за сумата от 10 лв. представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на деянието, а именно 1 бр. седмична винетка за пътуване до Катедра Съдебна медицина - Плевен за издаване на медицинско удостоверение.

         КОНСТИТУИРА М.К. в качеството на граждански ищец по делото.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

АДВ.Х. – Не правим отводи, нови искания имаме, като моля да бъдат допуснати водени от нас двама свидетели, включително и този за когото сме внесли депозит, относно обстоятелствата в тъжбата – Е.Б. – съпруга на тъжителя, Р.К. – баща на тъжителя и М.И..

ТЪЖИТЕЛЯТ – Не правя отводи, поддържам исканията.

АДВ.Т. - По направеното искане не възразявам, да бъдат допуснати в качеството на свидетели исканите лица. По отношение на състава на съда нямам искания за отвод. Имам искане, като моля в качеството на свидетели при условията на довеждане да бъдат допуснати К.Д., З.И. и М.А.. Със свидетелските показания ще докажем неоснователността на твърденията, посочени в тъжбата. З.П. е присъствала през цялото време, когато се твърди, че тъжителят е получил уврежданията, съпруга на подсъдимия е, К.Д. е син на подсъдимия и Н.А. е съсед на тъжителя и обвиняемия, няма родствени връзки.

АДВ.Х. – Не възразявам да бъдат допуснати свидетелите, водени от подсъдимия.

 

         Съдът счита, че следва да бъдат допуснати в качеството на свидетели водените от страните лица, както и призованият в качеството на свидетел М.И., предвид депозирана молба от тъжителя и след внасяне на депозит за пътни разноски.

         Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетели М.И., Р.К., А.К., З.И., К.Д. и М.А..

                   СНУЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛИТЕ:

М.И. – ***,

Р.К. – ***.

А.К. – ***.

З.И. – ***.

К.Д. – ***, подсъдимият ми е втори баща, не съм осиновен от него, И. съжителства с майка ми.

М.А. - ***.

         На свидетелите се напомня отговорността по чл.290 от НК.

         Обещават да говорят истината и се отвеждат от залата.

 

         Съдът поканва страните съм спогодба.

 

ТЪЖИТЕЛЯТ – За да приключи делото със спогодба, искам подсъдимият да ми заплати 2000 лв. обезщетение и разноските по делото от 350 лв., или общо 2350 лв.

АДВ.Т. – От името на подсъдимия заявявам, че сме склонни настоящият спор да приключи със споразумение, но условията, които те предлагат за нас са неприемливи. Склонни сме на споразумение, което да има взаимно извинение, и разноските да останат такива, каквито са направени за всяка една от страните.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм на това, което каза адвокатът ми.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Не съм съгласен.

ПОДСЪДИМИЯТ – И аз несъм съгласен на техните условия.

 

         Между страните не се постигна спогодба.

 

АДВ.Т. – С цел попълване на доказателствата по настоящо дело, моля да се изиска и да се приложи справка за съдимост на подсъдимия. Има представено медицинско удостоверение, няма назначена медицинска експертиза. По казуса, който е възникнал между двете страни има образувана прокурорска преписка №362/2013 г. на РП – Левски. Моля ув. съд да изиска съответната преписка и да бъде приложена по делото. Искането ми е да се отложи делото и свидетелите да се разпитат в едно съдебно заседание.

         По направените искания от адв. Т. – защитник на подсъдимия, съдът ще се произнесе преди приключване на съдебното следствие.

 

         Съдът счита, че следва да бъде открито съдебното следствие в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на тъжбата от тъжителя.

        

Съдът поканва подсъдимия да даде обяснения по случая.

 

АДВ.Т. – Обяснения ще даваме след разпита на всички свидетели.

ПОДСЪДИМИЯТ – Както каза адвокатът ми, обяснения ще дам след изслушване на свидетелите.

 

         Съдът преминава към разпит на свидетелите.

 

СВ.М.И. – Работя в *** на длъжност инспектор пътен контрол. По време на изпълнение на служебните ми задължения по утвърден график, в почивен ден мисля, че беше, нямам толкова ясни спомени за часа и датата, привечер беше между 16.00-17.00 ч. посетихме ул.*, където в двора на М. заварихме него, съпругата му, баща му беше някъде по - назад в двора. М. беше с окървавена глава, видимо дълбоки прорезни рани по едната ръка, на другата ръка не видях дали има наранявания. Просто ръката беше в кръв. Проведохме разговор с него, беше видимо афектиран. След като изслушахме едната страна, отидохме в съседите да изслушаме и другата страна - И.. В двора, зад къщата беше И. и съпругата му. Казаха тяхната версия за случилото се. Единственото, което беше без разминаване от двете страни беше, че М. е пострадал с удар по главата, хвърлен от И. камък. Бяха снети сведения от А., М., И. и съпругата му З.. Общото беше, че се разминаваха сведенията. Има образувана проверка. Това е общо взето.

         Първоначално бях решил да снема сведение от М., да го отведа от мястото, да предотвратя конфликта, но беше дошла бърза помощ за оказване на помощ, беше превързан, след това беше отведен за рентген на главата в болницата в Белене и след това в РПУ за сведение снемане. през това време колегите извикаха съпругата му и другите двама участници в деянието, бяха снети сведения от тях и всеки се прибра. М. каза, че преди обяд съпругата миела пред техния гараж колата, минала комшийката З. и нещо са се закачили и от там нататъка са почнали спречквания и караници. И. хвърлил камък по главата на М.. Раната беше сериозна. М. хвърлил камък и счупил стъкло на прозорец на къщата на И.. Като отидохме там имаше начупени оградни колове на мрежа между двата двора.

АДВ.Х. – Нямам повече въпроси.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Нямам въпроси.

АДВ.Т. – Аз имам въпроси.

 

СВ.М.И. – Оградата беше гътната, посока двора на И.. Оградна мрежа с бетонни колове е. Доста стари бяха. Не можах да видя кръв по стъклата в дома на И.. Първоначално огледах цялата ситуация, за да си изясня аз самия какво се случва в момента. Кръв по стъклата не съм видял, може да е имало, но не съм видял. Имаше порезни рани по ръцете тъжителя. Не мога да кажа подробности, не е от моята компетенция, просто кървящи рани.

Проба на издишан въздух беше правено на М., резултатът беше, че е употребил алкохол, отразено е в докладната, че има извършена проверка с техническо средство и показанията са посочени в докладната, която се намира предполагам в прокуратурата. На подсъдимия не е извършена проверка за алкохол, тъй като той дойде да дава сведения късно след случая. Това ми е втора среща с тъжителя, настъпило ПТП с негово участие имаше преди. За конфликт не съм чувал, тогава беше ПТП. Не съм чувал от колеги за тъжителя информация, просто не разпространяваме информация. Инспектор пътен контрол съм, мл.контрольор и отговарям за пътния трафик в *. Съставят се рапорти, но те отиват при началник групата, не минават през мене.

         Счупеният прозорец гледаше към двора на К., счупен беше, стъклата бяха от същия прозорец. По къщата на М. не съм видял счупени стъкла. На нас целта ни беше да прекратим конфликта. Оградата беше наклонена, счупени бетонни стълбове, държаха се на мрежата. 2-3 стълба бяха счупени, посока двора на И. бяха наклонени. Двете страни заявиха, че разправии е имало и преди, не са в добри съседски отношения. И двете страни твърдят, че за първи път е до такава степен разправията. Двете страни считат, че са провокирани един от друг. И на двете страни сведенията са различни. Питахме съседи, които бяха наблизо какво е станало. Твърдят, че чули нещо, но били далеко, не са чули, не са видели. От съпругата на М. снех сведение и тя видяла и чула. Съпругата на подсъдимия беше там, видяла и присъствала и чула. Синът на съпругата на подсъдимия не съм го видял в двора, не съм снел сведение от него, не е бил на място. М. също не е присъствал в техния двор, не съм го засичал когато аз отидох. Имаше комшии разговаряхме с тях, но казаха, че не са видели нищо, само са чули. М. не съм го виждал, не знам дали има отношение по случая. Разговарях само с тези свидетели, които видяхме там, когато посетихме произшествието. Имаше други съседи през 3-4 къщи, само чули нещо, но никой не е видял нищо. На подсъдимия не сме взели кръвна проба защото дойде късно за снемане на обяснения. Късно беше повикан и за това късно дойде, някъде около 21.00 ч. Работното ми време беше до 20.00 ч., останах с колегите да довършим започнатото. Ако бяхме казали на подсъдимия да дойде за вземане на кръвна проба, той щеше да дойде. Причината за късното му идване за снемане на сведение е за това, че късно го повикахме ние. Не съм установил как е счупен прозорецът. Много камъни имаше на място, не мога да кажа кой камък от къде е. Не съм търсил камъкът, с който е бил ударен тъжителя.

ПОДСЪДИМИЯТ – Имам въпрос.

СВ.М.И. – Когато отидох във М., М. говореше нещо, но не обърнах внимание какво и по какъв адрес. Виждах го, че беше афектиран. На мен целта ми беше да възприема ситуацията. Колегата е мъж на сестрата на тъжителя. Абсолютно професионално се държа без всякакви връзки. К. се казва.

 

СВ.Р.К. – Баща съм на тъжителя. В една къща живеем. Същия ден работех си по асмите, те бяха изкарали колата и я миеха ли, какво я правеха. Синът ми М. и снаха ми А.. По едно време чух кака З., жена му на подсъдимия като пита нещо А. по повод за майка й за някакви пари ставало въпрос. Съпругата на подсъдимия пита съпругата на М. за някакви пари. Тогава М. й казва, какво я интересува А. от тия пари, че ти имаш да вземаш от някого. Жена му на И. казва, ти пък какъв си, че ще следиш А. с кого ще говори, и тя вече се заплете. Започнаха да се карат. М. направи забележка на кака З., вика, как каква ми е А., че нямам право да й държа сметка. След това тя си влезе у тях и застана до портата. З. вика на М. нам какви боклуци били, К. и той го удари на псувня. Същата работа и той казва, каза м**** ти и боклук. Най – много на мен ми стана тъй като му каза, много ще я миеш тази кола, демек да се изтъкне, защото преди година - две той извикал полиция, че тръгнал с колата без документи. Това каза жената на И.. Във връзка с предходен случай му е направила мръсно тогава тя. Стигнах до помпата, махнах с ръка, и стана голямата работа. С ръка казах да приключи това и колко време се мина, аз бях нататък, тогава стана вече баш побоя. Видях М. в кръв. Аз бях настрани. А. се спусна, майка му на М. се пусна да го дръпнат. Той беше целия в кръв, в главата, блузката му в кръв. Точно когато е станало туй нещо, когато е имало удари, аз не съм бил. Аз бях в страни, малко по -навътре съм бил в двора и точно как е станало това стълкновение, аз не знам. Аз се пуснах, когато майка му и А. се спуснали да видят. Трошенето после стана, след като М. беше в кръв строши се прозореца, дандания беше голяма. Притесних се и не знам кой го счупи. Синът ми беше в положение изнервен, целия в кръв. Точно не мога да си спомня синът ми какво ми е казал, гледахме да го дръпнем да се потули работата. Не мога да кажа кой извика полицаите.

От няколко години сме в лоши отношения с подсъдимия и съпругата му, заради скарването със сина ми. Навремето имаше една мръсотия те направиха, с токове, набедиха ни за кражба на ток. Преди 7-8 години беше, от тогава не се имаме. Правиха проверка по набедяването и се установи, че не сме извършвали такова нещо, но за последния случай тя е в основата в зародиша, от там пламна искрата, от З..

         Аз специално К. в шашармата не мога да си спомня дали е бил там. Синът ми не съм го видял да е употребил алкохол, не съм го видял. Не знам дали е било под въздействие на алкохол. Аз не употребявам алкохол и не ми прави толкова впечатление. Жена ми беше у дома, снахата. Имаше хора по - настрани на пейката, на седянка. За колата дето казах, беше лишен. За други нарушения сега не мога да се сетя, на работата няма такива проблеми, ние работим заедно. Заедно живеем, те са отделно, храним се отделно.

         За душенето на жена си … и домашно насилие над нея, имаше нещо такова. Не много отдавна беше, имаше такова нещо, като всяко едно семейство... Ами уж добре са сега. На подобрение са.

         Прорезните рани по ръцете на сина ми ами от стъкла ли, не мога да кажа. На подсъдимия прозореца е счупен, не знам как, точно на оградата е станало това нещо. Като отидох мисля, че оградата беше повалена. Ами освен като са почнали с камъни тия, ами двамата. Най - напред у дома падна камъче, не съм видял кой го хвърли, аз бях по настрани. После като отидохме да таковаме, оградата беше свалена. Еми не съм питал кой я е свалил, шашардисан бях. Малко камъче паднало у дома, изглежда, че подсъдимият го е хвърлил. Видях един камък от И. идва у нашия двор. Видях като тупна, не е голям камък, едно малко беше. У дома не е имало счупен прозорец. Той беше в кръв тогава.

Счупеният прозорец и гътната ограда видях след като сина си видях в кръв. Не мога да си спомня дали не е имало кръв, когато имаше счупена ограда и прозорец. Не съм видял сина ми да упражнява физически тормоз на подсъдимия. Нашата цел беше да ги разтървем. От М. разбирам, като каза, той ме уби, за бачо И. вика така след като беше окървавен. М. ми каза, той ме уби, за подсъдимия каза. Друго не знам. Това ми каза само.

         Не съм видял кой го е ударил. Синът ми ми каза, че И. го е ударил. Бях в двора видях сина си окървавен, Пуснахме се със жена ми. Към този момент беше гътната оградата, стъклата бяха счупени. Пуснахме се да го дръпнем настрани да се спре, това става на самата граница, на оградата. От другата страна беше бачо И., жена му, за други не си спомням. Жена му бачо И. беше на метри. Синът ми като се върна от Плевен имаше превръзка на главата, аз тогава бях в комшии, не знам, имаше тампон ли, превързан ли беше. На следващия ден не съм се качвал при тях, те са си горе на етажа. Беше с нещо на главата, тампон ли, превръзка ли, не мога да кажа.

 

СВ.А.К. – Съпруга съм на тъжителя. Всичко стана след като се върнахме от Свищов с мъжа ми. Бяхме пред гаража, миехме колата. Той остана по колата да довършва. аз отидох за друга работа. Аз бях на чешмата, минава З., която е съпруга на И.. С нея не разговарям. Обърна се към мене, може ли да ми дадеш на майка ти номера, че да си искам парите. М. чу, че тя разговаря с мене, каза да си върви по тъпя и да ме остави на мира. Той не ми разрешава да разговаряме и да имам отношения с двете семейства. Тя афектирана от това, което каза той, обърна се и каза, кой си ти, че ще забравяш на жена си да разговаря с мене. Почнаха да се обиждат с много груби думи. З. каза, простак с простак, от къде накъде ще забраняваш да говори, какъв си ти на нея, после се псуваха. Чичо И. ги чу, излязъл отвънка, почна да псува, да обижда. Видях, че излезе. дори се върна да вземе нож. Искаше да го коли. З. го върна, и други се намесиха, прибраха го да не направи някоя глупост. Той каза, ей сега отивам да взема ножа и те убивам. След това се утешиха малко нещата, после почнаха пак наново. Чичо И. почна да го цели с камъни. М. отвръщаше обратно с камъни. М. го хвърля обратно камъка и по този начин счупиха прозорците на къщата, двор и там е жилищната им сграда, Хвърлят камъни един срещу друг и след това през оградата се хванаха. Почнаха да се удрят и чичо И. вземал един камък, не съм го видял, но ударил М. в главата. Тръгна кръвта на М., дръпна се и отиде в нашата къща да се измие. След това се върна и продължиха да се карат и да се бият.

Звъннахме на полицията. Нашият * е полицай, знам че е на работа, видях го преди това и му звъннах на личния телефон, че да дойде по най - бързия начин, да не стане най - лошото. Той дойде и след като дойде почнаха да разговарят с М.. След това отидоха в И. и разговаряха. Вземаха го патрулката М., в болница го караха, след това и мене извикаха да дам показания и след като приключи всичко, отидохме да правим медицинско.

         Видях камъка, с който И. удари съпруга ми. Голям камък е, не знам колко е тежък, не съм го докосвала. Като камък беше ей така голям, около 20-25 см. диаметър. И. го обиждаше, казваше, ще те убия ела тука. Това го чух, твойто м*** или твойта м****, нещо такова беше, не си спомням точно думите. След ситуацията, след полицията като дадох обяснения заминахме за съдебна медицина Плевен. Ходихме аз и М.. Беше вечерно време, нямаше съдебен лекар. През нощта е било само за смъртни случаи. Съдебен лекар изчакахме до сутринта да дойде. Събота или неделя беше, обади се по телефона лекарят и каза, вие ли сте хората, които се обадихте. Влязохме в кабинета му, започна да разпитва как е станало, какво е било, след това го прегледа, измерваше раните.

Точно около нас съседи не е имало, на 30-40 м. имаше седянка. М. беше в съседния двор. На М. двора се намира зад нашата къща и той няма никаква възможност да види какво се случва, тъй като дворът му е зад нашата къща. М. не е присъствал. Хората, които бяхме са аз, съпругът ми, баща му, майка му на съпруга ми не участва, тя тичаше след децата повече. От тяхна страна бяха И. и З., в последствие в края преди да дойде полицията, дойде К.. Това бяха хората, които бяхме в дворовете си. Имаме видимост на улицата. Оградата е ниска, отгоре има мрежа, около метър е бетон, и отгоре е мрежа, има всякаква видимост. По улицата не е имало никой. За седянката знам, тъй като аз излязох да видя дали има някакъв мъж, че да дойде да помогне и видях, че там са насядали жени комшийки и си говорят. По време на инцидента и докато стане инцидента, нямам възприятие да има някой на улицата. Виждам хората по дворовете им. по - късно  почнах да се оглеждам след като вече бях звъннала да дойдат полицията. К. не е бил когато И. удари М.. Бяхме аз, И., З. и М.. Почти накрая К. излезе, след като М. беше ударен вече. К. дръпна И. настрани, като казваше оставете го този глупак, простак, обидни думи някакви. Само И. и З. бяха, когато той удари М., бяха само те двамата.

         Нямам си на идея толкова голям камък колко тези. Според мен тежи. Първоначално З. започна обидите и псувните и след това М. й отвърна. Първо се скараха З. и М.. С излизането на И. и той започна с псувни и обиди. М. също не му остана длъжен. Излезе с нож И.. Отиде, взема ножа и се връща към улицата с ножа и тогава З. и К. го хващат и го прибират вътре в двора. Вика, ей сега вече ще го убива, няма да го остави жив, нещо такова. Държеше ножа и вървеше към нас. Не е посягал с ножа.

По време на инцидента и самия инцидент не, но след това употреби алкохол. Аз останах вкъщи при децата, когато го взеха полиците. Към 7.00 ч., ако са го вземали с патрулната кола, взимат го след инцидента и аз към 10.00 ч. отидох, аз дадох показания. Тогава ми се обадиха. След инцидента, отиде горе да се измие и почисти и тогава пи. Те не бяха дошли още, той почна да пие. Полицаите бяха в къщата на И., а той продължи да си пие биричката. Но преди инцидента и по време на инцидента не е пил.

Видях съпруга ми да счупи прозореца на подсъдимия. В самата схватка на инцидента те се бяха хванали. М. не го е удрял, бяха се хванали за рамената и се дърпаха, М. го дърпаше и И. го дърпаше. След схватката И. се отърва, наведе се и взема въпросния камък ли беше, какво беше, не знам и го взема. Оградата е висока на нивото на мишниците. Докато се бореха се счупиха бетонните колове, даже и децата са ги чупили преди това. През мрежата се сбориха и се гътна мрежата на оградата. Точно кой гътна оградата, не видях. Р. беше до нас. В началото, когато И. го удари с камъка, беше голяма галимация. Не знам дали Р. е бил при нас, но след това беше при нас, защото се опитваше да дръпне с мене М., че да се махне от там. Имаше обиди на висок тон, взаимно се обиждаха на висок тон. Р. отначало беше настрани с жена си и децата ни. Вече в последствие, когато стана по - шумен скандалът, тогава Р. дойде към нас. Беше при нас докато патрула отведе М. в бърза помощ. Никой на никого не се е извинявал. Като дойде патрулната кола, И., З. и К. влязоха в къщата, ние останахме пред нашата. Казаха ни да ги изчакаме М. да отиде да се измие и да отиде с тях до бърза помощ. Отидоха през това време в И.. Не мога да кажа полицията колко се забави, може би 10-15 мин., може и повече да е, не мога да преценя. Бях афектирана от ситуацията и не мога да кажа кога дойдоха, беше голяма паника. Не мога да преценя след 20-30 мин., но предполагам, че след 10-15 мин. полицията дойде.

         По принцип не е конфликтна личност, но ако го предизвикат…, да. Но да тръгне с някой да се заяжда, не. В дадени ситуации го обиждам, тогава става конфликтен. Имаме дело за домашно насилие над мен, в момента е висящо. Други дела няма срещу съпруга ми, поне аз така мисля, не съм запозната повече.

         Ходила съм в бърза помощ за искане за съдействие за домашно насилие от съпруга ми върху мен.

         Прорезните рани по ръката са от случката, в който той счупи прозорците. Ами като са се замеряли с камъни. Когато се дърпаха се счупи кола, не знам, така си обяснявам, че се е подпирал на кола между тях двамата и се счупил, така си го обяснявам.

 

         Съдът дава 5 мин. почивка.

         След почивката продължава съдебното заседание.

 

         Съдът докладва след възложена служебна проверка на деловодство при РС - Левски образувани две дела: по чл.155 от ЗЗ срещу М.К. ***. №246/2013 г. със страни А.К. и М.К. по закона за домашното насилие.

 

Съдът дава възможност на страните да се запознаят с докладваните образувани в РС Левски производства ч.н.д. и гр.д.

АДВ.Х. – Запознахме се.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Запознах се.

         Съдът отново поканва страните към спогодба.

 

ТЪЖИТЕЛЯТ – Съгласен съм на предложеното от подсъдимия по – горе и да се спогодим.

АДВ.Х. – След като тъжителят изявява такова желание, съгласна съм.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм да се извиня на тъжителя за това, което е станало между нас. Искам да няма гирюлтии занапред.

АДВ.Т. – Ув. г-жо председател, след като днес тъжителят и обвиняемият са съгласни да приключи делото със спогодба в която двете страни взаимно да направят извинение на деянието, което е станало между тях, и при условие, че поемат ангажименти в бъдеще да не усложняват междусъседските си отношения, допустимо е искането им и следва да бъде одобри.

 

         В съдебната зала в присъствието на страните и процесуалните им представители, съдът поканва подсъдимият да се извини на тъжителя и да поеме ангажимент, че в бъдеще ще избягва достигане на такива ситуации.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Извинявам се, каквото било било. Като се срещнем да се поздравяваме здравей – здрасти и да не се караме повече. разноските да си останат така както сме си ги направили.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Извинявай, аз няма да се карам. Извинявам се за случилото, това е ок и за двама ни. Искам децата да продължат да играят заедно, да сме добри съседи и поддържаме добри отношения. Нямам никакви парични претенции към подсъдимия. Разноските да си останат така, кой както ги е направил.

 

С П О Г О Д И Л И       С Е :

 

ТЪЖИТЕЛ:                                      ПОВЕРЕНИК:

                   (М.К.)                                      (адв.Х.)

 

 

ПОДСЪДИМ:                                   ЗАЩИТНИК:

                   (И.И.)                                      (АДВ.Т.)

 

АДВ.Х. – Моля производството да бъде прекратено, разноските да останат така, както са направени.

ТЪЖИТЕЛЯТ – Да се прекрати делото. Разноските да останат така.

АДВ.Т. – Да се прекрати, разноските остават така както сме си ги направили. С оглед постигнатото помирение между страните, на основание чл.24, ал.4, т.3 от НК, моля настоящото дело да бъде прекратено.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм и делото да се прекрати.

 

Съдът счита, че постигнатата между страните спогодба не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрена. Следва да се изплатят на свидетеля М.И. пътни разноски за явяване в дн.с.з. в размер на 14 лв. от внесения депозит.

Предвид гореизложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ВПИСВА в съдебния протокол постигнатата между тъжителя М.К.,***, ЕГН ********** и подсъдимия И.И.,***, ЕГН ********** спогодба, по силата на която подсъдимият И. и тъжителят К. взаимно се извиняват за случилото се на посочената в тъжбата дата 09.03.2013 г. в гр.Белене, обл.Плевен и поемат ангажимент за в бъдеще да не допускат подобни конфликтни ситуации и подобрят междусъседските си отношения.

Направените от страните разноски остават за всяка една от страните, така както са направени.

         ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ на свидетеля М.И. пътни разноски за явяване в дн.с.з. в размер на 14 лв. от внесения депозит.

         ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.4, т.3, във вр. с ал.1 от НПК производството по н.ч.х.д. №166/2013 г. по описа на РС – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба в 15 - дневен срок от днес.

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 15.30 часа.

 

 

          СЕКРЕТАР:                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: