ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 18.06. 2013 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на осемнадесети юни 2013 г.  в състав:

 

          Председател:  МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                         Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря В.Д. и прокурора Диана Мицканова сложи за разглеждане н.о.х.д.­264, по описа за 2013 г.  докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ П.Д. – явява се лично и с адв.А.А. ***, с пълномощно към досъдебното производство.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Диана Мицканова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.А. – Да се даде ход на делото. Запознат съм с делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

          Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                      ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

 

П.Д. - ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи. Нямам искания.

АДВ.А. - Не правим отводи, нямаме нови искания.

ПОДСЪДИМИЯТ - Не правя отводи, нямам нови искания.

 

АДВ.А. - Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

          В Районен съд – Левски е внесено  постигнато споразумение по досъдебно производство №89/2013 г. по описа на РП-Левски, между РП-Левски, подсъдимият П.Д., ЕГН ********** и упълномощеният му защитник адв.А. ***, съгласно което:

           

Подсъдимият П.Д. се признава за виновен в това, че на 15.03.2013 г., в землището на с.Градище, обл.Плевен, противозаконно унищожил чужди движими вещи: 18 бр. пчелни семейства на стойност 2700 лв., собственост на И.И. от ***, като с деянието  са причинени значителни имуществени вреди.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Д.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.216, ал.5, във вр. с ал.1 от НК.

 

Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

 

За извършеното престъпление на П.Д., с ЕГН **********, се налага наказание при условията на чл. чл.216, ал.5, във вр. с ал.1 и чл.54 от НКЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с  ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

Подсъдимият П.Д. се признава за виновен в това, че на 15.03.2013 г., в землището на с.Градище, обл.Плевен, като използвал МПС – л.а. „Рено *” с рег.№*, негова собственост, направил опит да отнеме чужди движими вещи: 50 бр. плодникови рамки „Дадан Блат”, ведно с пчелните семейства в тях, на обща стойност 1500 лв., от владението на И.И. от ***, като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини.

 

          Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Д.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

Причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени.

 

За извършеното престъпление на П.Д., с ЕГН **********, се налага наказание при условията на чл. чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.18, ал.1, чл.55, ал.1, т.1 от НКЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ТРИ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с  ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

Направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 120 лв. се възлагат на подсъдимия П.Д..

 

Съдът констатира, че така постигнатото споразумение между страните противоречи на закона, което е пречка същото да бъде одобрено.

Противоречието със закона се изразява в това, че на подсъдимия са повдигнати обвинения за две престъпления: по чл.216, ал.5, във вр. с ал.1 от НК и по чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК, извършени при условията на чл.23 от НК.

В конкретния случай няма съвкупност от кражба и унищожаване на чуждо имущество. Съвкупността от двете престъпления е само „привидна”, тъй като противозаконното отнемане на вещите „поглъща” накърняването на тяхната субстанция, независимо дали по време или след отнемането, в какъвто смисъл е трайната съдебна практика. При това положение е налице противоречие със закона, свързано с правната квалификация на деянието и възможността за приложението на чл.23 от НК.

Съдът констатира още, че разпоредбата на чл.23 от НК не е приложена със споразумението въпреки, че подсъдимият се е признал за виновен за две самостоятелни престъпления. Споразумението е следвало да обхване и въпроса за определяне на едно общо, най – тежко наказание за тях по правилата на съвкупността на основание чл.381, ал.8 от НПК.

Съдът констатира, че съгласно изготвеното на досъдебното производство заключение, стойността на описаните вещи, предмет на престъплението и в двата диспозитива към момента на деянието - 15.03.2013 г. е в общ размер на 1500 лв., и не става ясно въз основа на какви вреди е определена стойността на престъплението по първото деяние по чл.216, ал.5, във вр. с ал.1 от НК, а именно в размер на 2700 лв., което лишава съда от възможността да прецени какви са причинените вреди и в какъв размер са за всяко едно от посочените престъпни деяния.

При това положение съдът намира, че внесеното споразумение, постигнато между страните на досъдебното производство не следва да бъде одобрено поради противоречието му със закона, съдебното производство по образуваното н.о.х.д. №264 по описа за 2013 г. на РС - Левски следва да се прекрати, а делото да се върне на РП – Левски.

Предвид гореизложеното, съдът  

 

                                                  ОПРЕДЕЛИ:

 

          НЕ ОДОБРЯВА на основание чл.382, ал.8 от НПК постигнатото споразумение по н.о.х.д. №264/2013 г. по описа на РС-Левски, (по досъдебно производство №89/2013 г. по описа на РП-Левски), между РП-Левски, подсъдимият П.Д., ЕГН ********** и упълномощеният му защитник адв.А. ***,  поради противоречието му със закона.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по н.о.х.д. №264/2013 г. по описа на РС-Левски.

ВРЪЩА делото на РП-Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 10.15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: