Мотиви към Решение № от 28.03.2013г., постановено по н.а.х.д. №97/2013г. по описа на РС гр. Левски.

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.А. ***, ЕГН ********** за това, че на 23.02.2013г. около 15:15 часа в гр.Левски, ул.”Милин Камък” на кръстовището с ул.”Осъм”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП №2979/15.10.2012г., влязло в законна сила на 23.11.2012г. на Началник РУП – Свищов, за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Мерцедес *” с рег.№ *, без да притежава съответно свидетелство за управление. 

Обвиняемият А. се явява в с. з., признава се за виновен, изразява съжаление за извършеното.

За РП гр. Левски се явява прокурор Папурков. Същият счита, че обвинението е доказано по безспорен начин от обективна и субективна страна. Моли съдът да признае обвиняемия за виновен, да го освободи от наказателна отговорност и му наложи наказание в минимален размер.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият С.А. ***, ЕГН **********.

          На 23.02.2013г. служители на РУП - Левски - св. В.С. и св. В.П. изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден от началник РУП - Левски работен график. Около 15:15 часа се движили по ул.”Милин камък” на кръстовището с ул.”Осъм”. По същата улица срещу тях се движел лек автомобил „Мерцедес *” с рег.№ *, без включени светлини и без водачът да е поставил обезопасителен колан. Свидетелите спрели водача на лекия автомобил, представили му се и поискали документите за проверка относно редовността на управляваното от него МПС. В хода на проверката била установена самоличността му - обв. С.А., който не представил свидетелство за управление на МПС, като заявил, че не притежавал такова. За така констатираното нарушение св. С. съставил акт за установяване на административно нарушение №54/23.02.2013г. на обв. С.А.. Свидетел при съставянето на акта бил вписан св. В.П.. Обвиняемият подписал акта без възражения.

          От справка на сектор КАТ - ОДП - Плевен за нарушител от региона е видно, че обв. С.А. няма нито една регистрирана категория и няма нито едно отпечатано свидетелство.

          Видно от НП №2979/15.10.2012г. на Началник РУП – Свищов, влязло в законна сила на 23.11.2012г., обв. А. бил наказан по административен ред за същото деяние - управление на МПС без съответното свидетелство за управление.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по незабавно производство №14/2013г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №54/23.02.2013г. и НП №2979/15.10.2012г. от Началник РУП – Свищов.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият С.А. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия А..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия С.А. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, неговото имотно, семейно и материално състояние, искреното разкаяние.  

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия С.А. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: