МОТИВИ към Решение №30 от 03.04.2013 г., постановено по н.а.х.д. №101/2013 г. по описа на Районен съд – гр.Левски.

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.А. ***, ЕГН **********, за това, че на 03.03.2013 г., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, около 15.20 ч. в гр.Левски, обл.Плевен, управлявал МПС – мотоциклет „Балкан *”, без съотевтно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, с влязло в сила на 28.05.2012 г. Наказателно постановление №302/08.05.2012 г. на Началник РУП на МВР – Левски.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Представителят на РП – Левски, след приключване на съдебното следствие, поддържа внесеното предложение. Излага доводи, че обвинението за извършено престъпно деяние от А. се установява от събраните на досъдебното производство доказателства и обясненията дадени в с.з. Счита, че следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание в минимален размер.

Обвиняемият А., както лично, така и чрез назначеният му на основание чл.94, ал.1, т.1 от НПК служебен защитник – адв.Ю.М. ***, след приключване на съдебното следствие моли съда да приеме, че деянието е извършено поради увлечение или лекомислие. Пледира да му бъде определена  подходяща възпитателна мярка по ЗБППМН.   

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

На 03.03.2013 г., служители при РУП – Левски: свидетелите M.M. и Д.К., изпълнявали служебните си задължение по предварително утвърден работен график на територията на Община – Левски. Около 15.00 часа, при обход на маршрут със служебния автомобил на ул.”Васил Априлов”, пред училище „Максим Горки” спрели за проверка водача на мотоциклет, който се движел без задължителната каска на главата. В хода на проверката, полицейските служители установили самоличността на водача – А.А. ***. Поискали от А. свидетелство за управление на МПС, като същият заявил, че няма издадено такова. При извършена служебна проверка в информационните масиви на МВР се установило, че по отношение на А. никога не е имало издавано свидетелство за управление на МПС. За констатираните нарушения, свидетелят М. му съставил акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП №60/05.03.2013 г. Като свидетел при съставяне на акта се подписал свидетеля Д.К..

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства. Видно от акт за установяване на административно нарушение №60/05.03.2013 г. е, че такъв е съставен против обвиняемия за това, че на посочените дата, час и място управлява процесния мотоциклет марка „Балкан *”, без регистрационна табела и без свидетелство за управление на МПС.

За същото деяние – за това, че управлява МПС като неправоспособен, обвиняемият е наказан с обществено порицание по администравен ред с наказателно постановление №302/08.05.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 28.05.2012 г. Видно от справката за нарушител от региона, издадена от Сектор КАТ – ОДП – гр.Плевен е, че А.А. ***, няма нито една ргистрирана категория, няма отпечатано свидетелство за управление на МПС.

Обвинението се подкрепя и от показанията на разпитаните на досъдебното производство в качеството на свидетели полицейски служители: M.M. и Д.К., както и от другите приложени писмени доказателства по делото. От справка, издадена от МКБППМН при Община – Левски се установява, че спрямо А. има наложени възпитателни мерки „Поставяне под възпитателен надзор на Обществен възпитател” за срок от шест месеца по две възпитателни дела на комисията: №3/2011 г. и №21/2011 г. Наред с тези данни за личността на А., са и данните от справката за нарушител от региона, съобразно които освен, че е неправоспособен, но е наказван в качеството си на водач на МПС два пъти на обществено порицание за извършени от него административни нарушения по ЗДвП и един път по КЗ. Горните обстоятелства характеризират негативно неговата личност. Всички взети по отношение на И. мерки очевидно не са оказали върху него необходимото възпитателно и поправително въздействие. Това налага извод, че конкретно извършеното от И. деяние, макар и като непълнолетен е проява на тенденциозно поведение, което не би могло да се характеризира, като инцидентно увлечение или лекомислие от негова страна.

Предвид гореизложеното, и предвид обстоятелството, че от събраните по делото доказателства се установява по безспорен и несъмнен начин, че И. е извършил престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, съдът го е признал за виновен и го е освободил от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. И. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията по чл.78а, ал.1, във вр. с ал.6 от НК.

Съдът намира, че не са налице предпоставките по чл.61 от НК, поради което е наложил на И. административно наказание обществено порицание, което да бъде изпълнено по местната радиоуредба. При наличието на данни по делото, че по отношение на същия вече са налагани възпитателни мерки по реда на ЗБППМН, съдът намира, че налагането отново на такава не би съдействало за постигане целите на наказанието по отношение на непълнолетния извършител, визирани в чл.60 от НК.  

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.                     

                                                

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: