Мотиви към Решение № от 30.04.2013г., постановено по н.а.х.д. №139/2013г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.И. ***, ЕГН **********, за това, че на 27.03.2013г. около 08:10 часа в гр.Белене, по ул.”В. Левски” до *, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „БМВ *” с рег.№ *, без съответното свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП №691/2012г. на Началник група „ОП” в РУП гр.Белене, влязло в законна сила на 23.01.2013г., за управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление.

Обвиняемият И. не се явява в с.з., представлява се от адвокат Х.. Счита, че при  постановяване на решението съдът следва да има предвид, че обвиняемият е с чисто съдебно минало,  че от деянието няма настъпили вредни последици, не е извършил ПТП, не е управлявал след употреба на алкохол, същият изцяло е съдействал за разкриване на обстоятелствата относно извършеното деяние. Моли съда да приложи разпоредбата на чл.78а от НК и да наложи наказание към минимума.

За РП гр. Левски се явява прокурор Мицканова. Същата счита, че е безспорно, че обвиняемият Н.И. е автор на деянието, за което му е било повдигнато обвинение. Моли съда да признае за виновен обвиняемия И., да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание „глоба” в минимален размер, предвиден в Закона.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият Н.И. ***, ЕГН **********.

          На 27.03.2013г. свидетелите М.Б. и М.И. - служители на РУП - Белене изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден работен график на територията на гр.Белене, обл.Плевен. Около 07:55 часа от РУП - Белене получили сигнал за управление на МПС от неправоспособен водач на ул.”В. Левски” в гр.Белене, обл.Плевен. Своевременно се отзовали на сигнала и забелязали бавно движещ се л.е. „БМВ *” с рег. № *. Около 08:10 часа св. Б. подал сигнал със стоп палка на водача на автомобила, като същият спрял на указаното място. Свидетелите се представили и поискали от водача документите, при което установили, че това бил обв. Н.И. с ЕГН **********, който не представил свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него. Автомобилът, който управлявал, бил негова собственост.

          От извършена проверка в информационните масиви на МВР било установено, че обв. И. не притежавал свидетелство за управление на МПС /неправоспособен водач/. За така констатираното нарушение св. Б. съставил акт за установяване на административно нарушение №226/27.03.2013г. на обв. Н.И., Като очевидец на нарушението в АУАН бил вписан св. М.И..

          Видно от НП №691/13.12.2012г. на Началник група „ОП” в РУП - Белене /влязло в законна сила на 23.01.2013г./, обв. Н.И. бил наказан по административен ред за същото деяние - управление на МПС без съответното свидетелство за управление.

          Видно от справка от инспектор „ПК” при РУП - Белене при извършена проверка в информационните системи на МВР било установено, че обв. Н.И. не притежава СУМПС.

Така описаната и възприета от съда фактическа обстановка се установява от представените по незабавно производство №23/2013г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №226/27.03.2013г. и НП №691/13.12.2012г. от Началник група „ОП” в РУП - Белене при ОД МВР - Плевен.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият Н.И. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия И..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Н.И. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, неговото имотно, семейно и материално състояние.  

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Н.И. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: