П Р И С Ъ Д А

 

№ ________

 

гр. ЛЕВСКИ, _26.03._ 2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на _двадесет и шести март_ през две хиляди и четиринадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. А.И.

                                                    2.С.М.

 

при секретаря _Р.П._, в присъствието на прокурора _Цветомир Папурков_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.о.х.д. №_55_ по описа за 2014 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия П.С., ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че при условията на продължавано престъпление за периода от 19.10.2013г. до 31.10.2013г. включително, в гр.Белене, обл.Плевен, запалил имущество със значителна стойност – 4 бр. автомобили, собственост на лица от ***, всички на обща стойност – 9 200.00 лв., както следва:

          На 19.10.2013г. в гр.Белене, на ул.”П. Евтимий”, пред бл.1/51, запалил имущество със значителна стойност – л.а. марка „Ситроен *” с рег. № *, на стойност 2 500.00 лв., собственост на наследниците на А.С. *** – М.С. и А.С. ***.

На 22.10.2013г. в гр.Белене, на паркинг пред бл.1/51, запалил имущество със значителна стойност – л.а. марка „Сеат *” с рег. № *, на стойност 3 500.00 лв., собственост на наследниците на А.С. *** – М.С. и А.С. ***, запалил имущество със значителна стойност – л.а. марка „Опел *” с рег. № *, на стойност 2 400.00 лв., собственост на Н.Й. ***.

На 31.10.2013г. в гр.Белене, на ул.”Ф. Дечев”, пред дом №23А, запалил имущество със значителна стойност – л.а. марка „ВАЗ *” с рег. № *, на стойност 800.00 лв., собственост на Г.Г. ***, поради което и на основание чл.330, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.373, ал.2, във вр.с чл.58а, ал.4, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА по отношение на подсъдимия П.С. с ТРИ ГОДИНИ изпитателен срок.

На основание чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия П.С. ***, ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на М.С. ***, ЕГН ********** и на А.С. ***, ЕГН **********, в качеството им на законни наследници на собственика А.С., сумата от 2500 /две хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на деянието, съставляващи пазарната стойност на лек автомобил марка „Ситроен *” с рег. № *, ведно със законната лихва върху сумата, считано от деня на увреждането – 19.10.2013г., до окончателното й изплащане.

На основание чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия П.С. ***, ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на М.С. ***, ЕГН ********** и на А.С. ***, ЕГН **********, в качеството им на законни наследници на собственика А.С., сумата от 3500 /три хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на деянието, съставляващи пазарната стойност на лек автомобил марка „Сеат *” с рег. № *, ведно със законната лихва върху сумата, считано от деня на увреждането – 22.10.2013г., до окончателното й изплащане.

На основание чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия П.С. ***, ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на Н.Й. ***, ЕГН **********, сумата от 2400 /две хиляди и четиристотин/ лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на деянието, съставляващи пазарната стойност на лек автомобил марка „Опел *” с рег. № *, ведно със законната лихва върху сумата, считано от деня на увреждането – 31.10.2013г., до окончателното й изплащане.

          На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата вещите, принадлежащи на подсъдимия и послужили му за извършване на деянието, приложени като веществени доказателства по делото, а именно: 1 бр. велосипед светлосин на цвят, с дамска рамка, с черна пластмасова касетка на багажника, закрепена с тел към него, гумите с еднакъв протектор на шарките, неустановена марка; 1 бр. запечатан чувал в него – 2 чифта дънки светлосини на цвят с кръпки в областта на коленете /от тях 1 бр. дъни светлосини на цвят с три броя кръпки в областта на коленете, етикет върху вътрешната част на колана на дънките „DALLAS”, номерация на дънките: W34L34 и 1 бр. дънки светлосини на цвят с две кръпки на коленете от вътрешната страна на левия крачол с надпис „LEVIS”/; 1 бр. долнище на анцуг тъмно син на цвят със светлосини кантове отстрани; 3 бр. шапки с козирка /от тях 1 бр. шапка с козирка светлозелена на цвят с надпис в предната си част SUN VALLEY WINE AUCTION, 1 бр. шапка с козирка черна на цвят в предната част „ДЗЪН”, а в задната част „Zagorka”, 1 бр. шапка с козирка светлосиня на цвят с общо 6 бр. дупки обшити със син конец/ и 1 бр. шапка тип „фес” тъмносиня на цвят с бели шарки под формата на латинската буква „V” с надпис „KANGOL” върху него бродирано с бял конец – кенгуру; 1 бр. хартиен запечатан чувал в него 1 бр. пластмасова бяла туба с червена капачка с размер: височина 30 см., ширина 20 см. на едната страна, 18 см. на другата страна, в нея жълтеникава течност на височина 5 см. от дъното нагоре; 1 бр. хартиен запечатан чувал в него 1 бр. полиетиленов чувал с размери 52х73 см. с обгаряния – отвори; 1 бр. хартиен запечатан плик в него 1 бр. пластмасова синя капачка d – 4 см.; 1 бр. работно яке, сиво-черно, ватирано от вътрешната страна; полимерна туба с около 20 мл. бензин, жълт, които се намират на съхранение при домакин на РУП – Белене.

          На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия П.С., със снета по делото самоличност, да заплати: държавна такса върху уважените размери на гражданските искове в размер на 336 лева; направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 795 лева по сметка на ОД на МВР-Плевен; както и направените деловодни разноски от гражданските ищци М.С. и А.С. в размер на 300 лева, представляващи заплатено адвокатско възнаграждение, и направените деловодни разноски от гражданския ищец Н.Й. в размер на 300 лева, представляващи заплатено адвокатско възнаграждение.

          ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                         2.