Мотиви към Решение №27 от 25.02.2014г., постановено по а.н.д. №31/2014г. по описа на РС гр. Левски.

                                   

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.Д. ***, ЕГН**********, за това, че на 30.01.2014г. в гр. Левски, обл. Плевен, в 13:45ч., по ул. „Никола Вапцаров”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №1905/ 18.12.2012г. на Началник сектор Пътна полиция при ОДМВР – Ловеч, влязло в законна сила на 09.02.2013г., за управление на МПС без  съответно свидетелство за управление, управлявал товарен автомобил „Мерцедес *”, с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Обвиняемият Д. не се явява в с. з.

Представителят на РП - Левски счита обвинението срещу С. за доказано по безспорен и несъмнен начин. Моли съда да го признае за виновен, като предлага на основание чл. 78а да му бъде наложена глоба в минимален размер предвид смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            Упълномощеният защитник на обвиняемия адвокат С. моли съда да съобрази исканията на прокурора, с оглед имотното състояние на обвиняемия.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемият С.Д. ***, ЕГН **********.

            На 30.01.2014г. служители в РУП – Левски: свидетелите Н.Н. и М.А. изпълнявали служебните си задължения съвместно със служители при ДАИ – Плевен. Около 13:45ч. служителите на ДАИ – Плевен спели за проверка движещ се по ул. „Никола Вапцаров” товарен автомобил марка „Мерцедес *” с рег.№ *. В хода на проверката било установено, че водач на автомобила е обвиняемият С.Д., който не представил свидетелство за управление на МПС. Компетентните да съставят акт за установяване на административно нарушение служители на РУП Левски извършили проверка в ОДЧ – Левски и установили, че обвиняемият С.Д. не притежава свидетелство за управление на МПС. За така констатираното нарушение свидетелят М.А. съставил акт за установяване на административно нарушение №22/30.01.2014г. Свидетел при съставяне на акта станал Н.Н..

            Видно от справката за нарушител от региона е, че обвиняемият С.Д. няма нито една регистрирана категория и няма нито едно отпечатано свидетелство.

Представено е и наказателно постановление №1905/18.12.2012г. на Началник Сектор ПП при ОДМВР – Ловеч, с отбелязване, че същото е влязло в сила на 09.02.2013г., от което се установява, че обвиняемият Д. е наказван по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство ЗМ №23/2014г. по описа на РУП - Левски, пр.п. №128/2014г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №22/30.01.2014г. и НП №1905/18.12.2012г. от Началник на сектор ПП към ОДМВР - Ловеч.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият С.Д. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Д..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия С.Д. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, както и имотното му състояние.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия С.Д. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: