Мотиви към Решение №29 от 29.04.2014г., постановено по а.н.д. №83/2014г. по описа на РС гр. Левски.

                                 

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Й.С. ***, ЕГН**********, за това, че на 31.03.2014г. в гр. Левски, обл. Плевен, на кръстовището, образувано от улиците „Цар Иван Асен ІІ”  „Никола Й. Вапцаров”, управлявала МПС – личния се лек автомобил „Ситроен *” с рег. № *, без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването й по административен ред за същото деяние, с влязло в сила на 28.10.2013г. наказателно постановление №531/25.09.2013г. на Началник РУП - Левски.

Обвиняемата С. се явява в с. з., признава се за виновна, изразява съжаление за извършеното.

Представителят на РП – Левски предлага съдът да й наложи наказание в минималния предвиден в закона размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемата Й.С. ***, ЕГН **********.

            На 31.03.2014г. служителите в РУП–Левски: свидетелите М.К. и А.К. за времето от 12:30ч. до 20:30ч.  изпълнявали служебните си задължения. Около 16:00ч. в дежурната на РУП – Левски е получен сигнал за извършено нарушение от лице, което управлява лек автомобил. Във връзка с подадения сигнал свидетелите К. и К. извършили обход по ул. „Н. Й. Вапцаров”, посока кръстовището с ул. „Цар Иван Асен ІІ”, където забелязали въпросния лек автомобил „Ситроен *”. Свидетелят К. подал сигнал със стоп – палка и водачът на автомобила спрял. Свидетелят К. поискал свидетелството за управление на МПС, документи на автомобила, както и документ за самоличност. Водачът не представил такива, като заявил, че не носи никакви документи, след което бил доведен в РУП – Левски, където била извършена проверка и установено, че водач на лекия автомобил е Й.С. ***. От извършената проверка в ОДЧ – Левски било установено, че обвиняемата Й.С. не притежава свидетелство за управление на МПС и никога не й е било издавано. Установено било също така, че автомобилът бил нейна собственост.

За констатираното нарушение свидетелят К. съставил акт за установяване на административно нарушение №297872/31.03.2014г. Свидетел при съставяне на акта станал А.К..

            Видно от справката за нарушител от региона е, че обвиняемата Й.С. няма нито една регистрирана категория и няма нито едно отпечатано свидетелство.

Представено е и наказателно постановление №531/25.09.2013г. на Началник РУП - Левски, с отбелязване, че същото е влязло в сила на 28.10.2013г., от което се установява, че обвиняемата С. е наказвана по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по незабавно производство ЗМ №73/2014г. по описа на РУП - Левски, пр.пр. №355/2014г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №297872/ 31.03.2014г. и НП №531/25.09.2013г. от Началник РУП - Левски.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемата С. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемата Й.С. е пълнолетна и не е осъждана. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемата С..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемата Й.С. съдът взе предвид съдействието, което е оказала на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината, имотното й състояние, изразеното разкаяние, фактът, че полага грижи за три деца. Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемата Й.С. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – хиляда лева.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

СЪДИЯ: