Мотиви към Решение №30от 29.04.2014г., постановено по а.н.д. №89/2014г. по описа на РС гр. Левски.

                                               

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М.П. ***, ЕГН**********, от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343б, ал.3 от НК за това, че на 17.01.2014г. в гр. около 21:45 часа в гр. Белене, по ул. „Л. Каравелов”, управлявал МПС – л.а. „Фиат *” с рег. № *, след употреба на наркотични вещества, съдържащи тетрахидроканабинол – карбокси – А9 – ТНС (марихуана, канабис и производни), установено по надлежния ред със съдебно – химическа (токсикологична) експертиза от 23.01.2014г. на Военно медицинска академия - София.

Обвиняемият П. не се явява в с. з., представлява се от упълномощен защитник адв. Х..

Представителят на РП - Левски счита, че от събраните доказателства е доказана вината на обвиняемия П.. Моли съда да го признае за виновен, като му наложи наказание глоба по преценка на съда. Моля на основание чл.343г, във вр. с чл.343б, ал.3 от НК да бъде лишен от право да управлява МПС за срок четири месеца, считано от датата на отнемането, като на основание чл.59, ал.4 от НК бъде приспаднато времето, през което обвиняемият е бил лишен от това право по административен ред.

            Упълномощеният защитник адв. Х. моли с решението си съдът да определи наказание на подзащитния й М.П. при условията на чл.78а от НК към минимума, именно глоба в размер на 1000 лв. с оглед на това, че същият е студент и не работи. Моли съда да се произнесе и относно отнемането на свидетелството за управление на МПС, като му наложи наказание към минимума, с оглед обстоятелството, че същият е студент във * и пътува с автомобила си.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемият М.П. ***, ЕГН **********.

            В периода от 20:00 ч.на 17.01.2014г. до 08:00ч. на 18.01.2014г. съгласно предварително утвърден план  свидетелите К.А. и М.П. – служители при РУП – Белене изпълнявали служебните си задължения на територията на гр. Белене. Целта на СПО била проверка на водачи на моторни превозни средства на територията на РУП – Белене за употреба на алкохол и упойващи вещества и неправоспособни водачи. Около 21:45ч. на 17.01.2014г. свидетелите със служебния автомобил се намирали на ул. „Любен Каравелов”, в близост с кръстовището с ул. „България”. Подали сигнал със стоп – палка и спрели за проверка движещ се по ул. „Любен Каравелов” л.а „Фиат *”. В хода на проверката било установено, че водач е М.П. ***, който бил правоспособен водач, а управляваният автомобил – негова собственост. Всички представени от водача при проверката документи били изрядни. Обвиняемият П. бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, „Дрегер 7510” с фабр. № 0256, който отчел отрицателен резултат. При проверката свидетелят А. забелязал, че в автомобила било задимено, като доловил и специфична миризма, поради което  обвиняемият бил изпробван за употреба на наркотични вещества с наркополеви тест. Проверката била извършена с „Dreger Drug Check 1200STK” с № *, отворен пред обвиняемия, който отчел, че обвиняемият употребил наркотични вещества. За констатираното нарушение свидетелят К.А. съставил на обвиняемия акт за установяване на административно нарушение №14/17.01.2014г., подписан от обвиняемия без възражения. Бил издаден и талон за медицинско изследване на кръв и урина, като обвиняемият следвало да се яви в ФСМП – Белене до 22:45ч. Като свидетел в акта бил вписан М.П.. Свидетелите придружили обвиняемия, който веднага тръгнал към ФСМП – Белене. Там за нуждите на изследването дал кръв в указаното в талона време. След като дал кръв, не бил вписан на момента часът на даване на кръв, тъй като пристигнала възрастна жена, която имала нужда от спешна помощ и на която била оказана такава, и след това записан часа, който бил към момента, а не в който била дадена в действителност кръвта. Урината дал след определено време, тъй като не можел веднага и се изчаквало. Това изчакване продължило и след като си заминала възрастната жена. Поради тази причина в медицинския журнал било вписано, че кръвта е дадена в 22:50 ч., а урината – в 23:15ч.

            С протокол за доброволно предаване от 18.01.2014г. К.А. предал на П.П. – ст. разследващ полицай при РУП – Белене 1 бр. запечатан с тиксо плик с надпис „Dreger Drug Check 1200STK” С № * с наркополеви тест.

            От заключението на вещите лица по назначената съдебно – химическа (токсикологична) експертиза е видно, че от извършените изследвания на предоставените проби кръв и урина от лицето М.П. се установило присъствие на специфичен матаболит на тетрахидроканабинол в кръвта и урината, еднозначно доказващ употребата на наркотично вещество.

            Сочи се, че се касае за проби от урина и кръв на мъж на възраст *г., насочен за токсикохимична експертиза към ТХЛ-КСТ- ВМА – София, съгласно постановление за назначаване на експертиза по ЗМ №10/2014г. по описа на РУП - Белене.      

            В резултат на извършените изследвания на пробите кръв и урина на изследванот олице, се установява п рисъствие на специфичен метаболит на тетрахидроканабинол – карбокси А9-ТНС, чието присъствие в пробите кръв и урина е доказателствен резултат за употреба на упойващо вещество, съдържащо тетрахидроканабинол /ТНС/ - марихуана, канабис и производни.

            Тетрахидроканабинолът и съдържащи го растения /марихуана, канабис/ са включени в Приложение №1 към чл. 3, т.1 – Списък 1 – Растения и вещества с висока степен на риск  за общественото здраве.

            Употребата на съдържащи ТНС продукти /марихуана, канабис/ може да предизвика различни по вид и продължителност ефекти, които могат да варират между отделните индивиди, като се наблюдават промени в настроението, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на сетивата, променя себеоценката и усещанията за пространство и време, повлиява концентрацията, точното чувство за време и фината координация на движенията .

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство ЗМ №10/2014г. по описа на РУП - Белене, пр.п. №77/2014г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №14/17.01.2014г., съдебно – химическа експертиза.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият М.П. е пълнолетен и не е осъждан за престъпление от общ характер. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия П..

Деянието не може да се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл.9, ал.2 от НК, тъй като последното се квалифицира като такова, само когато по степен на обществена опасност и укоримост е по - леко от обикновените случаи на престъпления от съответния вид. По - ниската обществена опасност се определя от цялостната характеристика на деянието и дееца. От значение са и други обстоятелства като дали е налице продължавано престъпление или повторност, способа и начина по които е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководил при извършване на престъплението и др. В настоящия случай, съдът, прие, че случаят не може да се квалифицира като маловажен.  

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия М.П. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, както и че обвиняемият е студент.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия М.П. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

            Следва да бъде  приложена разпоредбата на чл. 78а, ал.4, във вр. с чл. 343г, във вр. с чл. 343б, ал.3, във вр. с чл. 37, ал.1, т.7 от НК, поради което съдът лишава М.П. ***, ЕГН********** от право да управлява МПС за срок от четири месеца.

          Следва на основание чл. 59, ал.4 от НК при изпълнение на наказанието лишаване от право да управлява МПС да бъде приспаднато времето, през което осъденият П. е бил лишен да упражнява това право, считано от 17.01.2014г.  

Следва при този изход на делото обвиняемият М.П. ***, ЕГН**********, да бъде осъден да заплати направените на досъдебното произвовдство разноски в размер на 314 лв.

            Съдът постановява след влизане в сила на решението веществено доказателство 1 бр. запечатан с тиксо плик с надпис:  „Dreger Drug Check 1200STK” С № * да бъде унищожено.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

 

СЪДИЯ: