МОТИВИ към Решение №35 от 14.05.2014 г., постановено по а.н.д. № 98/2014 г. по описа на Районен съд – Левски;

 

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на П.Ч. ***, за това, че 22.12.2013 г., в 10:15 часа, в гр.Левски, общ.Левски, обл.Плевен, по ул.”Яворов”, пред дом №63, управлявал МПС – лек автомобил „БМВ *”, с рег. № *, без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №252/16.04.2013 г. на Началник РУП – Павликени, влязло в законна сила на 13.08.2013 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

             Представителят на Районна прокуратура – Левски, след приключване на съдебното следствие, поддържа внесеното предложение. Излага доводи, че обвинението за извършено престъпно деяние от Ч. се установява от събраните на досъдебното производство доказателства. Счита, че следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в минимален размер.

Подсъдимият П.Ч., след приключване на съдебното следствие, моли съда да му наложи минимално по размер на административно наказание глоба. Изразява съжаление за извършеното.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият П.Ч. ***, ЕГН **********.

На инкриминираната дата – 22.12.2013 г., свидетелите М.А. и В.Т., и двамата служители при РУП – Левски, изпълнявали служебните си задължение по предварително утвърден работен график на територията на гр.Левски, обл.Плевен. Около 10:15 часа, на ул.”Яворов”, пред дом №63, свидетелите А. и Т. спрели за проверка водача на лек автомобил „БМВ *” с рег. № *. В хода на проверката полицейските служители установили неговата самоличност, а именно, че водач на автомобила е П.Ч.. Същият не представил свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него. Била извършена служебна проверка в информационните масиви на МВР, от която се установило, че подсъдимия е неправоспособен - въобще не е придобивал право да управлява МПС. За констатираното нарушение, свидетелят А. му съставил акт за установяване на административно нарушение. Впоследствие било установено наличието на влязло в законна сила на 13.08.2013 г. наказателно постановление, с което на Ч. било наложено административно наказание за същото деяние – за това, че е управлявал МПС без да е правоспособен водач.

По случая било образувано досъдебно производство срещу П.Ч., което приключило с внасяне на предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за престъпно деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство писмени доказателства. Видно от акт за установяване на административно нарушение №664/22.12.2013 г. е, че такъв е съставен против Ч. за извършено на 22.12.2013 г. административно нарушение на чл.150 от ЗДвП – управление на МПС като неправоспособен водач. Констатациите в съставения акт се подкрепят от показанията на разпитаните на досъдебното производство двама свидетели, които са последователни, пълни и безпристрастни, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Видно от наказателно постановление №252/16.04.2013 г. на Началник РУП – Павликени, влязло в законна сила на 13.08.2013 г. е, че на Ч. е наложено административно наказание на основание чл.177, ал.1, т.2, предл.1 от ЗДвП - за това, че е управлявал МПС без да е правоспособен водач, т.е. за същото деяние, съставляващо нарушение на чл.150 от ЗДвП.

Към досъдебното производство е приложена и справка за нарушител от региона, издадена Сектор КАТ към ОД на МВР – Плевен, съгласно която П.Ч. е неправоспособен водач, няма нито една регистрирана категория и няма издадено свидетелство за управление на МПС.

С оглед датата на влизане в законна сила на горецитираното наказателно постановление – 13.08.2013 г., съдът намира, че подсъдимият е извършил деянието на инкриминираната дата – 22.12.2013 г., в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си П.Ч. е осъществил от обективна и субективна страна състава престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Видно от приложената по делото справка за съдимост е, че Ч. е освободен от наказателна отговорност за извършено престъпно деяние по 343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, като са му наложени две административни наказания на основание чл.78а от НК. Постановените съдебни актове, съответно по а.н.д. №535/2013 г. по описа на РС – Павликени и по н.о.х.д. №32/2014 г. по описа на РС – Левски, са влезли в законна сила на 10.02.2014 г. /по първото цитирано дело/ и на 14.02.2014 г. /по второто/, поради което съдът счита, че Ч. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност към 22.12.2013 г. - датата на извършване на деянието по настоящото дело.

При това положение са налице всички, предвидени в закона предпоставки за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността на Ч. обстоятелства. Като такива следва да се отчетат: направеното признание на вината от същия и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина в хода на досъдебното и съдебното производство, изразеното съжаление за извършеното, както и тежкото му имотно и семейно положение - подсъдимият е безработен, без постоянни доходи, семеен е и полага грижи за едно дете. Съдът взе предвид и причините за извършване на престъпното деяние, а именно липсата на законно предвидената предпоставка за придобиване право за управление на МПС- незавършено основно образувание, както и предприетите към момента действия в тази насока от Ч..

 Изброените по-горе обстоятелства са мотивирали съда да наложи на Ч. административно наказание глоба към минималния размер, предвиден в закона, съобразен преди всичко с тежкото му имотното му състояние и превеса на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно глоба в полза на държавата в размер на хиляда лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.                     

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: