Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   01.06. 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

Левченски районен съд в съдебно заседание на _първи юни_ две хиляди и петнадесета година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                           ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Я.Д. и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_179_ по описа за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Ц.И., ЕГН **********,***, за това че на 31.05.2015 г., в гр.Левски, пред градския стадион на гр.Левски, около 17.55 часа, извършил акт на дребно хулиганство, изразяващ се в непристойна проява, изразена в ругатни и неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държание към гражданите и към органите на властта, в скарване и сбиване, с което е нарушил обществения ред и спокойствие, изразяващо се в отправяне на обидни думи към Г.П., с думите „сляп” и „кьорав” и отправяне на обиди към К.С.. Пред градския стадион на гр.Левски посегнал и ударил в областта на лицето полицай С.К. – младши експерт при РУМВР-Левски и го е ухапал по дясната ръка, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, с което е нарушил чл.1 от УБДХ.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан.

В съдебно заседание са разпитани свидетелите: В.Х., С.К., С.П. и Г.П..

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 31.05.2015 г., около 17.55 часа Ц.И. влязъл в забранената за посетители зона на градския стадион в гр.Левски. При опит да бъде изведен от тази зона, И., който бил видимо пиян, започнал да отправя обидни думи и да се държи грубо с Г.П.. С помощта на друг посетител на градския стадион, И. бил изведен от тази зона. Тъй като органите на полицията били уведомени за непристойното поведение на И., същите към момента на извеждането на И. от забранената зона направили опит да го отведат към полицейския автомобил, а от там и за РУМВР-Левски. Отново, видимо пиян, И. започнал да се държи грубо и агресивно, като отказвал да влезе в патрулния автомобил и да бъде отведен в полицията. Направил опит да удари полицай С.К., но тъй като не успял, го захапал по дясната ръка. След това успял и да го удари. Помагайки си, полицаите К. и П., и след употреба на сила и помощни средства, успели да отведат Ц.И. в полицейското управление.   

         Нарушителят дава обяснения. Съжалява и се разкайва за стореното.

         Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели, представената преписка и признанията на нарушителя.

Показанията на свидетелите си кореспондират помежду си. Не е налице противоречие с обясненията, дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ. Свидетелите са без родство с нарушителя, в този смисъл са незаинтересовани от изхода на делото и имат непосредствени впечатления, поради което и съдът кредитира показанията им като достоверни.

         С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че нарушителят И. на 31.05.2015 г. в гр.Левски с действията си е нарушил обществения ред и спокойствие, изразяващи се в оскърбително отношение и държане към Г.П. и младши полицейски инспектор С.К., но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

         За извършения акт на дребно хулиганство следва Ц.И. да бъде наказан по реда на УБДХ.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на Ц.И. следва да бъде наложено административно наказание „глоба” в полза на държавата в размер на 100 лв. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобрази доброто процесуално поведение на нарушителя, невисоката степен на обществена опасност, изразеното съжаление, разкаяние.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Ц.И. ***, ЕГН**********, ГЛОБА в полза на държавата в размер на СТО ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 09.06.2015 г. от 14.00 ч., за когато нарушителят е уведомен. Да се уведоми РП-Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: