П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _10.05.  2016 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на _десети май  през две хиляди и шестнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:

                                                            

при секретаря _В.Д., в присъствието на прокурора _Мая Тончева, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_108_ по описа на съда за _2016  год. и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Х.М.Г., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 04.11.2015г., в с.Асеновци, обл.Плевен, на улица ”Филип Тотю”, при управление на МПС, лек автомобил „***”, с рег.№ ***нарушил правилата за движение, регламентирани в ЗДвП, а именно:

 Чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП: Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;

Чл.5, ал.2, т.1 от ЗДвП: Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;

Чл.20, ал.2: Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Чл. 25. ал.1: Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

Чл. 36. ал.1: Завиването наляво се извършва от най-лявата пътна лента по посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване наляво.

Чл.36, ал.2: При завиване наляво за навлизане в път с двупосочно движение водачът на пътното превозно средство завива така, че да навлезе по възможно най-краткия път в дясната част на платното за движение

Чл. 116. Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора и по непредпазливост причинил на В.В.С. *** средна телесна повреда, изразяваща се в мозъчна контузия, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, поради което и на основание чл. чл.343, ал.1, б.”б”, във вр. с чл.342, ал.1 от НК, чл.5, ал.1, т.1 и ал.2, т.1, чл.20, ал.2, чл.25, ал.1, чл.36, ал.1, чл.36, ал.2 и чл.116 от ЗДвП, във вр. с чл.78а от НК, във вр. с чл.305, ал.5 от НПК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

На основание чл.78а от НК налага на подсъдимия Х.М.Г. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

НЕ НАЛАГА на основание чл. 78а, ал.4 от НК, предвиденото от закона наказание лишаване от право да управлява МПС.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Х.М.Г. със снета по-делото самоличност да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 279.68лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: