О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 03.05.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в ЗАКРИТО съдебно заседание на трети май 2016 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                       Съдебни заседатели:                    

при участието на секретаря_ и прокурора­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова ч.н.д. №­­153 по описа за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от М.Д.Д. ***, с адрес за получаване на съобщения в страната: ***, чрез Н.Д., против Постановление от 20.04.2016 г. на Районна прокуратура гр.Левски за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство пр.пр. №927/2015 г. по описа на РП-гр.Левски, ЗМ №119/2015 г. по описа на РУ на МВР-гр.Белене.

В жалбата се навеждат доводи за неправилност, необоснованост и незаконосъобразност на изводите на прокурора, относно констатираната несъставомерност на деянието по чл.216, ал.1 от НК от обективна страна и приложението на чл.24, ал.1, т.1 от НПК.

Съдът, като прецени изложеното в жалбата и събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в законоустановения 7-дневен срок по чл.243, ал3 от НПК, но е недопустима, тъй като е подадена от лице, което няма право да обжалва процесното постановлението за прекратяване на наказателното производство.

Видно от материалите по делото е, че досъдебното производство е образувано с постановление на РП-гр.Левски от 09.10.2015 г., срещу неизвестен извършител за това, че:

На неустановен ден през 2012 г., в *, противозаконно унищожил чужда движима вещ – метална спортна конструкция, находяща се в двор на училище *** в същото село.

Престъпление по чл.216, ал.1 от НК.

Повод за образуването му станал подаден сигнал от М.Д.Д., който съобщил, че през 2012 г. кмета на *, М.Д. /***/, незаконно е разпоредил да се премахне метална спортна конструкция, намираща се в двора на училище *** в селото, изградена между основната и по-малката сграда, в близост до футболното игрище.

За да прекрати наказателното производство на основание чл.21, ал.1, т.1 от НПК по така образуваното досъдебното производство, наблюдаващият прокурор е приел в постановлението си от 20.04.2016 г., че деянието не съставлява  престъпление по чл.216, ал.1 от НК, тъй като вещите - предмет на престъплението, не отговарят на обективния белег „чужда вещ” на определена стойност. Приема се за установено по несъмнен начин, че сочените вещи: спортни съоръжения, не са били заведени като актив на училището, съответно: на Кметство * и на Община *, а в тази връзка се сочи, че в хода на разследването не са събрани доказателства относно собствеността на вещите.

С разпоредбата на чл.243, ал.3 от НПК законодателят е регламентирал възможност за обжалване пред съда постановлението на прокурора за прекратяване на досъдебното производство за точно определен кръг лица. Това са обвиняемият, пострадалият или неговите наследници, или ощетеното юридическо лице. В конкретния случай, делото е водено срещу неизвестен извършител, като не е привлечено към отговорност обвиняемо лице. С оглед на направените констатации в обстоятелствената част на прокурорският акт, че не е установена собствеността върху вещите, предмет на престъплението, то следва извод, че по делото няма установено лице в качеството на пострадал. Качеството на пострадал по смисъла на чл.74 от НПК не притежава и жалбоподателя, тъй като същият не е претърпял пряко и непосредствено вреди от деянието, за което е образувано делото. От тълкуването на разпоредбите на чл.74 и чл.84 от НПК следва извод, че лицата  могат да бъдат пострадали от деяние, за което в признаците на състава са предвидени съставомерни вредни последици. Само тогава пострадалият ще може да се конституира и като страна в процеса. Кръгът от лицата, които имат качеството на пострадал в наказателния процес и са легитимирани да бъдат конституирани като граждански ищци и/или частни обвинители в съдебното производство, се определя от обществените отношения, които са обект на защита на съответния вид престъпления. Родов обект на престъпленията, уредени в Глава V от НК, озаглавена „Престъпления против собствеността”, са обществените отношения, свързани с придобиване, упражняване и запазване на правото на собственост върху вещта и свързаните с него имуществени права. В настоящия случай, жалбоподателят не е собственик на инкриминираното имущество и не претендира претърпени имуществени вреди в резултат на деянието, за което съобщава. Същият само е сезирал компетентните органи с жалба, станала повод за образуване на наказателно производство, но този факт не го прави пострадал, поради което и не разполага със самостоятелни права на участник в досъдебното производство, които да подлежат на съблюдаване от разследващите органи и от съда, при осъществяване на правомощията му по контрол за законосъобразност на постановлението за прекратяване.

Предвид изложеното по-горе, съдът приема, че М.Д.Д. не е от кръга на лицата, които имат право на жалба срещу постановлението на РП-Левски по реда на съдебния контрол по чл. 243, ал.3 от НПК – с жалба до районния съд. Ето защо, подадената от него жалба следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното съдебно производство по делото – прекратено.

Следва да се отбележи, че за всяко заинтересовано лице, дори извън кръга на лицата по чл.243 ал.3 от НПК, не е преклудирана възможността да изразят несъгласието си с изводите на прокурора за липса на престъпление. Това може да стане по реда на инстанционния прокурорски контрол. С разпоредбата на чл.243, ал.9 от НПК е уредено, че постановлението за прекратяване, което не е било обжалвано от лицата по чл.243 ал.3 от НПК пред съда, може служебно да бъде отменено от прокурор от по-горестоящата прокуратура, като по-горестоящата на Районна прокуратура гр.Левски прокуратура в случая се явява Окръжна прокуратура гр.Плевен. В конкретния случай, жалбата на М.Д.Д. до съда е недопустима, поради което не е получила разглеждане по същество. Няма пречка жалбоподателят да сезира по-горестоящата прокуратура по реда на чл.243, ал.9 от НПК и да получи произнасяне по наведените оплаквания.

Водим от горните мотиви, съдът

 

        О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ депозираната жалба от М.Д.Д. ***, с адрес за получаване на съобщения в страната: ***, чрез Н.Д., против Постановление от 20.04.2016 г. на Районна прокуратура гр.Левски за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство пр.пр. №927/2015 г. по описа на РП-гр.Левски, ЗМ №119/2015 г. по описа на РУ на МВР-гр.Белене, КАТО НЕДОПУСТИМА.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ч.н.д. №153/2016 г. по описа на Районен съд гр.Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Плевенски окръжен съд в 7-дневен срок от получаване на съобщението от жалбоподателя и РП-Левски.

 

          

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: