ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 20.04. 2016 г.

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на двадесети април 2016 г. в състав:

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                         Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.о.х.д. ­145 по описа за 2016 г. докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Т.С.Т. – редовно призован – явява се лично и с адвокат Н.И. *** с пълномощно към ДП.

ПОДСЪДИМИЯТ Т.Т.М. – редовно призован в Затвора Плевен и доведен от ОЗ „Охрана” Плевен – явява се лично и с адвокат В.П. *** с пълномощно към ДП.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ. И. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Т. – Да се даде ход на делото.

АДВ. П. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ М. – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИТЕ:

Т.С.Т. – роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********.

 

Т.Т.М. – роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, понастоящем в Затвора гр.Плевен, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, не работи, осъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Г-жо съдия, отводи на състава на съда не правим, нови искания по доказателствата нямаме.

АДВ. И. – Няма да правим отводи, нямаме искания, няма да сочим нови доказателства.

ПОДСЪДИМИЯТ Т. – Каквото каза адвокатът.

АДВ. П. – Отводи на съдебния състав, секретаря и прокурора нямаме, искания по доказателствата нямаме.

ПОДСЪДИМИЯТ М. – Каквото каза адвокатът.

 

          Съдът намира, че по отношение на подсъдимия Т.Т.М. постигнатото споразумение е незаконосъобразно в частта, в която на основание чл.67, ал.1 от НК са възложени възпитателни мерки на мл. полицейски инспектор при РУ на МВР - Плевен. Такава възможност законът предвижда единствено по време на изпитателния срок в случай на наложено условно наказание „лишаване от свобода”.

          Предвид липсата на възможност за отлагане на определеното наказание „лишаване от свобода” по отношение на този подсъдим и определеното му наказание „лишаване от свобода”, което следва ефективно да изтърпи, изключва възлагането на възпитателни мерки.

          Съдът дава възможност на страните да вземат отношение по направената по-горе констатация, и предлага да бъде заличено от постигнатото споразумение по отношение на подсъдимия М. постановените на основание чл.67, ал.1 от НК възпитателни мерки.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не възразявам, г-жо съдия, да бъде заличено.

АДВ. П. – Не възразявам да бъде заличено.

ПОДСЪДИМИЯТ М. – Съгласен съм.

АДВ. И. – Не възразявам.

ПОДСЪДИМИЯТ Т. – Не възразявам.

 

АДВ. И. Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Т. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

АДВ. П. Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ М. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТМоля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение, с внесените промени в него, касаещи заличаване на постановените възпитателни мерки на основание чл.67, ал.1 от НК по отношение на подсъдимия Т.Т.М., е пълно и не следва да бъдат внасяни други промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение постигнато по н.о.х.д. №145/2016г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ 137/2015г. по описа на РУ на МВР - Белене, пр.пр. №1417/2015г. по описа на РП-Левски), между РП-Левски, подсъдимия Т.С.Т. и защитника му адвокат Н.И. ***, подсъдимия Т.Т.М. и защитника му адвокат В.П. ***, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Т.С.Т., ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на 09.12.2015г., около 21:55 часа, в гр.Белене, обл.Плевен, от офис на спедиторска фирма *, находящ се на адрес ***, при условията на повторност, след като е бил съден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, в съучастие с Т.Т.М., ЕГН **********, като извършител, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – входна врата, чрез използване на техническо средство – отвертка, проникнал в офиса и отнел чужди движими вещи – 1 бр. метален електронен сейф, марка „BUDGET” ВТ5, на стойност 160.00 лв., с намираща се в него сума от 638.00 лв., всичко на обща стойност 798.00 лв., от владението на М.С.К. и собственост на ЕТ „К.” – гр.***, с управител К.С.Д., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят е немаловажен.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Т.С.Т.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.195, ал.1, т.3, т.4, пр.2 и т.7 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

С деянието са причинени съставомерни имуществени вреди, които са възстановени, съгласно представен писмен документ, удостоверяващ пълното им възстановяване на правоимащото лице.

За извършеното престъпление на подсъдимия Т.С.Т. се налага наказание при условията на чл.195, ал.1, т.3, т.4, пр.2 и т.7, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на наложеното на подсъдимия наказание, с ТРИ ГОДИНИ изпитателен срок.

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателните мерки по отношение на подсъдимия Т.С.Т., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, през изпитателния срок се възлагат на мл. полицейски инспектор при РУ на МВР - Плевен, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Т.Т.М., ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на 09.12.2015г., около 21:55 часа, в гр.Белене, обл.Плевен, от офис на спедиторска фирма *, находящ се на адрес ***, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан с влязла в сила присъди за тежки умишлени престъпления на лишаване от свобода не по-малко от една годна, както и повече от два пъти за умишлени престъпления от общ характер на лишаване от свобода, като поне за едно от тях изтърпяването не е било отложено по чл.66, ал.1 от НК, в съучастие с Т.С.Т., ЕГН **********, като извършител, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – входна врата, чрез използване на техническо средство – отвертка, отнел чужди движими вещи – 1 бр. метален електронен сейф, марка „BUDGET” ВТ5, на стойност 160.00 лв., с намираща се в него сума от 638.00 лв., всичко на обща стойност 798.00 лв., от владението на М.С.К. и собственост на ЕТ „К.” – гр.***, с управител К.С.Д., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Т.Т.М.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл.195, ал.1, т.3 и т.4, пр.2, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

С деянието са причинени съставомерни имуществени вреди, които са възстановени, съгласно представен писмен документ, удостоверяващ пълното им възстановяване на правоимащото лице.

За извършеното престъпление на подсъдимия Т.Т.М. се налага наказание при условията на чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл.195, ал.1, т.3 и т.4, пр.2, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието в затвор от закрит тип.

На основание чл.189, ал.3 от НПК разноските по досъдебното производство в общ размер на 197.88 лв., от тях: за съдебно-стокова експертиза – 57.96 лв., за съдебна видео-техническа експертиза – 73.47 лв. и за съдебно-трасологична експертиза – 66.45 лв., се възлагат както следва:

- ½ част на подсъдимия Т.Т.М., който следва да заплати сумата от 98.94 лв. по сметка на ОД на МВР – Плевен;

- ½ част на подсъдимия Т.С.Т., който следва да заплати сумата от 98.94 лв. по сметка на ОД на МВР - Плевен.

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства: 1 бр. отвертка с жълта ръкохватка, с дължина 31 см.; 1 бр. чифт ръкавици използвани, с надпис „DECOREX”, цвят – оранжево и бяло.

Веществените доказателства: 1 бр. мобилен телефон марка „Nokia”, модел 100, IMEI *, със СИМ-карта на М-тел №* – 1 бр.; Нож с надпис „ВАНСО” – 1 бр., ведно с 1 бр. зелена пластмасова кания с надпис „ВАНСО”, с дължина 22 см.; 2 бр. рег. табели, с инициали „*”, поставени и запечатани в кафяв хартиен плик с надпис на него „Плик №2 по ЗМ №137/10.12.2015г.”; 1 бр. спортно горнище, жълто-кафяво на цвят, с по два пришити на ръкавите жълти кантове, с надпис от вътрешната страна под яката „ALCOTT”, размер М; 1 бр. спортен елек черен на цвят, с качулка и цип, с надпис под яката от вътрешната страна „DIVIDCDI”, с връзка на качулката, размер S; 1 бр. спортно долнище, черно на цвят със сини кантове отстрани, с два джоба с ципове, размер №50; 1 бр. чифт маратонки, червено-розови на цвят с червени връзки, размер №43, със светли подметки с надпис „BOSS”; 2 бр. чифт ръкавици неразпечатани, марка „DECOREX”, цвят – оранжево и бяло, след влизане в сила на споразумението да се върнат на правоимащото лице Т.Т.М..

Веществените доказателства: 1 бр. метален сейф, с размери – дължина 52 см., широчина 35 см, и дълбочина 36 см, със залепен бял етикет на една от външните му страни, на който фигурира надпис „BUDGET ЕЛЕКТРОНЕН СЕЙФ” и номер *; 1 бр. метална врата към него, с размери – дължина 47,5 см. и широчина 32 см., с надпис от вътрешната й страна „BT5, KIK0477, Baumarkt KIG GmbH”; 1 бр. метална правоъгълна плоскост към сейфа (стелаж), с размери – дължина 34 см. и широчина 22 см.; документи за фискален принтер марка „Datecs”, модел FMP-10KL, сериен номер: * – свидетелство за регистрация на фискално устройство, паспорт, приемо-предавателен протокол, компакт диск и малък бял кашон на принтера с неговите инициали; син полиетиленов плик с надпис *, товарителница за пощенска пратка с надпис *; един плик и документи, с надпис в горен ляв ъгъл - «UniCredit Leasing” (фактури, писма – около 30 л.); части от металния електронен сейф – ключалка с ключ в нея и двете с надпис „MESAN” и други пластмасови и метални части от сейфа, след влизане в сила на споразумението да се върнат на правоимащото лице ЕТ „К.” – гр.*** с управител К.С.Д..

 

ПРОКУРОР:                   ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

(Ч. Мънев)                     (адв. И.)                        (Т. Т.)

 

 

                                      ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

                                      (адв. П.)                        (Т. М.)

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №145/2016г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ 137/2015г. по описа на РУ на МВР - Белене, пр.пр. №1417/2015г. по описа на РП-Левски), между РП-Левски, подсъдимия Т.С.Т. и защитника му адвокат Н.И. ***, подсъдимия Т.Т.М. и защитника му адвокат В.П. *** споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по н.о.х.д. №145/2015г. по описа на РС – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11:00 часа.

 

          СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: