РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _19.01._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _деветнадесети декември_ 2016 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_409_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд гр. Левски е постъпила жалба от Ю.П. против НП № 15-0000216 от 25.08.2016 г. на Д „ИТ” гр. Плевен.

          В жалбата се твърди, че неправилно административно наказващия орган е наложил административно наказание „глоба” вместо предвидената „имуществена санкция”, тъй като е земеделски производител, а не физическо лице.

          Твърди се също така, че отразеното в декларацията на Е.Г. не е вярно, че същия е с умствено заболяване и не разбира дори какво го питат, както и, че при проверката той не е заварен да пасе стадото, а е бил на центъра на селото. Твърди се, че Г. при проверката е накаран от инспекторите да подпише декларация, че работи за П., но това не е вярно.

          Моли се съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното НП като незаконосъобразно.

          За ответника по жалбата – редовно призован, представител не се явява в съдебно заседание. Не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното.

          Жалбата е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима и следва да бъде разгледана по същество.

          Разгледана по същество – жалбата е основателна по следните съображения:

          Видно от представения АУАН № 15-0000216 от 11.07.2016 г. е, че същия е съставен на земеделски производител Ю.Й.П. ***, затова че при извършена проверка на 06.07.2016 г. в 16.00 часа в обект ферма за кози, намираща се в *** със собственик Ю.П. и по документи в ДИТ гр. Плевен на 11..07.2016 г. е установено, че Ю.П. е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство, а именно: допуснал е до работа като пастир лицето Е.Г.Г. без отношенията между него  и работодателя да са уредени като трудови правоотношения – няма сключен трудов договор двустранно подписан в писмена форма, с което е нарушил чл. 1 ал.2 от КТ във връзка с чл. 62 ал.1 от КТ.

          Въз основа на издадения АУАН е издадено НП № 15-0000216/25.08.2016 г., с което за посоченото в акта нарушение на ЗП Ю.Й.П. ***, в качеството му на работодател е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв.

          Както в акта, така и в НП е отразено, че нарушението е потвърдено и от събраните писмени доказателства /приложени към административно наказателната преписка и към делото/: копие от зелена карта на земеделски производител, декларация от Е.Г. и обяснения от Ю.П..

          Видно от посоченото обяснение от Ю.П. е, че в същото той е заявил, че Е.Г. има свои кози, които ходи да пасе. Дадените обяснения от П. пред административно наказващия орган са в съответствие както с отразеното в жалбата, така и с дадените от него обяснения в съдебно заседание.

          В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани актосъставителя – Х.Р. и участвалата при извършване на проверката, негова колежка В.Н..

          От показанията на тези свидетели се установява, че при извършената проверка в *** на място в козарника не са установили посоченото в акта и НП лице да упражнява трудова дейност. Св. Р. заявява, че при разговор с полицая попитали „ дали има някакъв пастир на тези кози”, а той им споменал, че „има някакво момче”. Св. Р. заявява, че след това намерили момчето в селото. Св. Н. дори не си спомня от кого в селото са разбрали за момчето, което пасе козите, но помни, че не са го намерили в обора при козите, а на центъра на селото.

          От изложените по-горе свидетелски показания може да се направи категоричния извод, че към момента на осъществяване на проверката на мястото на упражняване на дейността на земеделския производител не е установено свидетеля Е.Г. да упражнява какъвто и да било труд.

          И двамата свидетели заявяват, че Г. е попълнил собственоръчно декларация, в която е заявил, че упражнява труд при земеделския производител без да има сключен трудов договор.

          Във връзка с твърденията на жалбоподателя и оспорването на констатациите в акта, в съдебно заседание в качеството на свидетел е разпитан и Е.Г.Г. /посочен в АУАН и НП като лице упражняващо трудова дейност при земеделеския производител, без отношенията им да са уредени с двустранно подписан трудов договор/.

          В показанията си този свидетел заявява, че декларациите /приложени на л. 23 и 24 от делото и предявени му в съдебно заседание/ са написани и подписани от него, но под диктовката на една жена. Свидетеля заявява „Една жена до мен ми казваше това да го напиша”. Той обяснява, че не получава месечно трудово възнаграждение в размер на 200 лв., че общо стадото с кози които пасе е около 81 броя, че козите са на различни хора от селото, като 47 от тях са на „чичо Ю.”/жалбоподателя/, а самия той има 3 кози. Свидетеля посочва имената и на други хора от селото като имащи в стадото съответно по 1, 2 или 3 кози и обяснява, че не работи всеки ден, че си имат график по който се ходи да се пасат козите, а когато замества някой му плащат по 10 лв. Свидетеля пояснява, че по 10 лв. получава както от „чичо Ю.” така и от други баби и дядовци, които замества, както и че не е подписвал документ с Ю. или другите баби и дядовци, че ще им пасе козите.

          Съдът дава вяра на показанията на свидетеля Г.. Обичайна практика в малките населени места е, хората отглеждащи животни /кози, овце, крави/ е да ги изкарват в общо стадо на паша, като се редуват по посочения от свидетеля начин, а в случай, че някой е стар, болен или по друга причина не може да излезе с животните – да заплати на някой, който е съгласен да го замести.

          Предвид всички свидетелски показания, съдът приема, че при извършената проверка на място не е установено действително жалбоподателя да е допуснал св. Е.Г. да упражнява труд по трудово правоотношение, без да е подписан между тях трудов договор. Очевидно е, че се касае до граждански договорни отношения между св. Е.Г. ***, имащи кози в селото /измежду които и Ю.П./ с уговорката, че всички собственици на кози ще ги водят на паша по график, а в случай, че някой от собствениците   е в невъзможност да отиде с козите по график, то той е бил заместван от Г., за което съответно Г. е получавал сумата от 10 лв. – т.е. касае се за сключен между тях устен договор за услуга.

          Като не е установено по един несъмнен и категоричен начин посоченото нарушение, съдът приема, че издаденото НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОТМЕНЯ като незаконосъобразно НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 15-0000216 от 25.08.2016 г., издадено от Дирекция „Инспекция по труда” гр.Плевен, с което на ЗП Ю.Й.П. ***, със седалище и адрес на управление ***,  представляван от Ю.Й.П. с ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. на основание чл. 416 ал.5 от КТ във връзка с чл. 414 ал.3 от КТ за нарушение по чл. 1 ал.2 от КТ във връзка с чл. 62 ал.1 от КТ – затова, да е допуснал до работа като „пастир” във фермата си за кози лицето Е.Г.Г. без отношенията между тях да са уредени като трудово правоотношение – няма сключен трудов договор, двустранно подписан в писмена форма.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: