РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.03._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми февруари_ 2017 г. в състав:

 

                           Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                                  Съдебни заседатели:

                                                                Членове:

 

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_40_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 - 63 ЗАНН

Постъпила е жалба от Т.К.Т. ***/19.01.2017 г. на ОДБХ  гр. П., с което на жалбоподателя е наложена глоба от 500 лева на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните за нарушение на чл.35  от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Моли съда да отмени наложеното му наказание.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.К.Т.   редовно призован    не се явява  лично  в съдебно заседание  и не се представлява. Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Областна дирекция по безопасност на храните П. редовно призован, не се явява директора, представлява в  съдебно заседание от ЮК Д., която моли съда за остави в сила обжалваното НП.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства - поотделно и в тяхната съвкупност, взе предвид изложеното в жалбата и становището на жалбоподателят, намира за установено следното:

ЖАЛБАТА е подадена в рамките на преклузивният срок по чл. 59 ал. 2 от ЗАНН,от легитимно лице  и  в този смисъл се явява ДОПУСТИМА и следва да бъде разгледана.

         С атакуваното наказателно постановление на Т.К.  е наложена посочената глоба  за това, че при извършена проверка на 16.11 2016 г. в обект Павилион на фирма ЕТ „*** – Т.К.”***, на територията на СУ „***” стопанисван от търговеца – жалбоподател било установено, че в обекта са приети и се предлагат за продажба напитки и плодови сокове ,които не са 100 %,  като са изброени по марка, вид и обем. Вписано е още в наказателното постановление, че по този начин жалбоподателя е нарушил разпоредбите на чл.35 от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Отразено е, че напитките и плодовите сокове, които се предлага в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и детските заведения, трябва да 100%.

         В акта за установяване на административно нарушение /АУАН/ с № 0001260 от 29.11.2016 г., станал основа за образуване на административно – наказателното производство, установеното при проверката е описано по сходен начин, като е посочена същата правна квалификация на нарушение и е записано, че то е за първи път.

В качеството на свидетел по делото е разпитан актосъставителят А.И.А., който напълно е потвърдил констатациите по акта, като е посочил, че обектът бил в работен режим към момента на проверката, на която присъствала Р.Б. като бил съставен доклад за извършената проверка, а АУАН се съставил в гр. П.. Свидетелят е посочил също така и че при самата проверка жалбоподателят е отишъл в обекта, като било съобщено на жалбоподателя, точно кой текст от Наредба 9  е нарушил, в какво точно се състои нарушението.

Съдът кредитира свидетелските показания като логични и в съответствие с всички събрани по делото писмени доказателства.

От правна страна, според съда, на базата на всички събрани по делото доказателства се установява по категоричен начин, че в обекта на контрол, който съставлява търговски обект, разположен на територията на училище, са били предлагани за продажба  сокове, чийто състав не е 100 % плодов сок, както и че има и безалкохолни напитки  кола, дерби кола и .т.н  които не са 100% натурални сокове, което е в нарушение на чл.35, ал. 1 от посочената по-горе Наредба № 9/2011 г., доколкото разпоредбата установява правилото, че в детските заведения, училищните столове  и обектите за търговия на дребно  на територията на училищата и детските заведения се предлагат  само 100% плодови и /или зеленчукови сокове, плодови и плодово зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно и дизахариди не надвишава 20% от общата маса на продукта. Плодовите напитки да се етикирани в съответствие с Наредбата за изискванията към соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека, приета с ПМС 219 от 24.09.2002 г.  т.е. в  ал. 1 на този текст се съдържат две изисквания, едното в първото изречение на разпоредбата, а второто е във второто изречение. 

При проверка от външна страна за съда се налага извод, че в хода на административно наказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, което опорочава издаденото наказателно постановление и е основание за отмяната му. В АУАН е посочено, че при описаната по-горе фактическа обстановка е нарушена разпоредбата на чл. 35 ал.1 от Наредба №9/2011 г  и във връзка с чл. 48 ал. 1 от Закона за храните .Посочените разпоредби са посочени като нарушени и в издаденото наказателно постановление, като при това положение извършеното нарушение е квалифицирано по чл. 48, ал. 1 ЗХ.

Анализа на описаната фактическа обстановка води до извод, че правилно са посочени в НП нарушените законови разпоредби -чл.35ал 1  от Наредба №9, издадена на основание чл.2а. ЗХ. Но в АУАН не е посочена коя Наредба е  нарушена . Посочен е само чл. 35 ал. 1 от Наредба №9/2011 година, без да е посочено, че е нарушена от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Освен това в първата алинея на чл. 35 има две отделни изисквания, първата алтернатива касае  предлагането само на 100% плодови и / или зеленчукови сокове, в които съдържанието на моно и дизахариди не превишава 20% от общата маса на продукта, а второто изречение касае   изисквания относно етекирането на плодовите напитки   При това положение административно наказващия орган неправилно е приложил административно наказателната разпоредба на чл.48, ал.1 ЗХ – „Който наруши разпоредбите на този закон или наредбите по прилагането му, извън случаите по чл. 38 - 47, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 1000 до 2000 лв.” Посочената разпоредба е изцяло бланкетна и предвижда отговорност в случаите когато такава не е изрично предвидена в закона.

При това положение е следвало като нарушени законови разпоредби да се посочат чл. 2а във връзка с чл.17, ал.2 т.4 ЗХ вр. чл.35, ал. 1 изр. първо от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, тъй като тази Наредба 9/2011 г.  се издава на основание чл. 2а от Закона за храните.

Неправилната квалификация на извършеното нарушение е винаги съществено процесуално нарушение, доколкото изцяло лишава нарушителя от възможност да узнае какво точно нарушение е извършил, с кои свои действия и какво точно наказание и по кой закон предстои, респ. му се налага. Изложеното обуславя извода на съда, че следва да се отмени обжалваното наказателно постановление, без да се обсъжда фактическата обстановка по делото и вината на нарушителя.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №022/19.012017 г., издадено от Директора на ОДБХ П., с което на Т.К.Т. е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 500 лв. на основание чл.48, ал.1 ЗХ за нарушение на чл.35, ал. 1 от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

    Решението подлежи на обжалване в 14 дневен срок от съобщението до страните пред Административен съд гр.П..

                                                               

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: