РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.06._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _тринадесети юни_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_177_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на В.С.К. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.325б, ал.2, т.3, предл.1, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 03.03.2017 г., около 19.30 часа, на публично място – в центъра на с.К.Б., област П., като проявил жестокост към гръбначно животно – мъжко куче, пясъчножълто на цвят, с тегло около 21 кг, на възраст около 7 години, с име М., собственост на Е.Д.П. от с.К.Б., му причинил противозаконно смърт, като го прострелял с френска капсулна пехотинска пушка, модел 1842 г.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание към минимума.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява за извършеното.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

В.С.К. e роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, женен, работи като земеделски производител, неосъждан, ЕГН **********.

На 03.03.2017 г. по случай Националния празник на РБ в с.К.Б. се провела възстановка на част от Априлското въстание. Във възстановката на историческите събития взел участие и обвиняемият К., като за целта му била предоставена пушка от свидетеля Р.И., останала му в наследство от дядо му – френска, капсулна, пехотинска, модел 1842 г. След възстановката обвиняемият и други участници се почерпили. Около 19,30 часа същата вечер свидетелката Е.П. от с.К.Б., заедно с кучето си М., порода кокер шпаньол посетила магазина в селото. Когато влязла в магазина, кучето останало отвън пред вратата. Докато свидетелката П. била в магазина, обвиняемият К. *** станали да си ходят. Обвиняемият видял кучето и го прострелял с пушката, която му била предоставена за възстановката. Вследствие на прострелването на кучето били причинени травматични увреждания по кожата, мускулатурата, черепа, гръбначния стълб, мозъка и кръвоносните съдове, след което последвала и смърт. Свидетелката П., която била в магазина, като излязла видяла, че кучето й е на земята, в неестествена поза. Уведомила органите на полицията, след което било проведено разследване.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от пълните признания на обвиняемия и представените по делото писмени и гласни доказателства.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.325б, ал.2, т.3, предл.1, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от К. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от две хиляди лева до пет хиляди лева.

Тъй като В.С.К. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и причинените имуществени вреди от престъплението са възстановени, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на К. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

Вещественото доказателство, собственост на свидетеля Р.И.И., следва да му бъде върнато. Същият не е знаел, нито се е съгласявал пушката да бъде използвана за извършване на престъпление.

При този изход на делото, следва да бъде осъден обвиняемият да заплати направените на досъдебното производство разноски.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА В.С.К., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, женен, работи като земеделски производител, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.325б, ал.2, т.3, предл.1, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 03.03.2017 г., около 19.30 часа, на публично място – в центъра на с.К.Б., област П., като проявил жестокост към гръбначно животно – мъжко куче, пясъчножълто на цвят, с тегло около 21 кг, на възраст около 7 години, с име М., собственост на Е.Д.П. от с.К.Б., му причинил противозаконно смърт, като го прострелял с френска капсулна пехотинска пушка, модел 1842 г. и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО – 1 брой френска капсулна пехотинска пушка, модел 1842, намираща се на съхранение в РУ на МВР гр.Левски, след влизане на решението в сила, да се върне на собственика – Р.И.И., ЕГН **********,***.       

ОСЪЖДА В.С.К., със сочени по-горе данни, да заплати по сметка на ОД на МВР гр.Плевен направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 144,35 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: