ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,  20.04.2017 г.

Районен съд – Левски в публично съдебно заседание на _двадесети април   2017 г.  в състав:

 

                   Председател:СТОЙКА МАНОЛОВА

                         Съдебни заседатели: М.Л.

                                                                Н.Д.

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _Мая Тончева  сложи за разглеждане _ч.н.д.  430  по описа  за _2016  год., докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в  10.30_ часа се явиха:

 

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор М.Т..

ОСЪДЕНИЯТ А.А.Б. – не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

Съдът докладва изискана справка от Община Белене, с която уведомяват съда, че към дата 18.04.2017г. в Община – Белене или кметство с.Петокладенци по служебен път или чрез близки роднини на починалия Б., не са постъпили легализирани документи от гр.Виена, за да се пристъпи към процедура за пресъставяне на Акт за смърт на лицето А.А.Б..

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се приеме докладваното по–горе уведомление от Община - Белене.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

         ПРИЕМА докладваните по - горе писмени доказателства.

 

ПРОКУРОРЪТ – Г-жо съдия, считам, че в хода на проведеното съдебно следствие, повече от пет пъти, сме положил усилия за изискване на официални доказателства за пристигане на документ за смърт на лицето А.Б.. Действително не е представен акт за смърт на лицето, но за сметка на това са постъпили други документи от Министерство на външните работи, от които е видно, че осъденият е починал на 28.10.2016г. в болница в Хитцинг гр.Виена, където е и погребан. Видно е, че е била отправена молба за уведомяване на близките на Б., както и, че ако близките не бъдат установени до 5 работни дни, се извършва служебно погребение. Погребан служебно в Австрия, видно от писмен отговор на Министерство на външните работи. При така установеното считам, че са налице достатъчно доказателства от които да се направи единственият възможен извод, че осъденият действително е починал, поради което настоящото производство следва да бъде прекратено на това основание.

 

         Съдът намира искането на представителя на РП – Левски за основателно, тъй като от приложените писмени доказателства по делото е видно, че А.А.Б., род.***г. е починал на 28.10.2016г. в болница в Хитцинг гр.Виена.

         Установява се, че Дирекция „Консулски отношения” уведомява, че Виенската община е уведомила посолството на РБ, че на 28.10.2016 г. в 3-то интензивно отделение на болница „Хитцинг” в гр. Виена е починал българският гражданин А.Б., роден на *** *** отправила молба за уведомяване на близките на г-н Б., като е уведомила, че съгласно наредбата за погребенията на общината, ако близките не бъдат установени до пет работни дни, се извършва служебно погребение.

         Според получения на 01.12.2016 г. отговор, в България не са били установени роднини, поради което Ал. Б. е погребан служебно в Република Австрия.   Дирекция „Консулски отношения” е дала указания на посолството във Виена за изпращането по служебен път на акт за смърт на Б. до общината по постоянен адрес на починалия.

Видно от изисканата справка от Община Белене и кметство с.Петокладенци е, че към дата 18.04.2017г. в Община – Белене или кметство с.Петокладенци по служебен път или чрез близки роднини на починалия Б., не са постъпили легализирани документи от гр.Виена, за да се пристъпи към процедура за пресъставяне на Акт за смърт на лицето А.А.Б..

Действително, не е представен акт за смърт на лицето, но за сметка на това са постъпили други документи, докладвани по – горе, от които се установява, че са налице достатъчно доказателства, от които да се направи единственият възможен извод, че осъденият действително е починал, поради което настоящото производство следва да бъде прекратено на това основание.

         Предвид гореизложеното и с оглед на депозираните писмени доказателства по делото, съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено на основание чл.24, ал.1, т.4 от НПК.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

На основание чл.24, ал.1, т.4 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по ч.н.д. №430/2016г. по описа на РС – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 7 – дневен срок от днес.

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 10.40 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                   2.