Мотиви към решение от 20.04.2017г., постановено по а.н.д. №102/2017г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Х.С.Х., роден на *** г. в гр. ****, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, с начално образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН **********, за това, че на 08.03.2017 г., около 11:50 часа  гр. Левски, обл. Плевен, по ул. „Ал. Стамболийски”, посока ул. „Гоце Делчев”, в  едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №15-0938-003691/11.09.2015 г. на началник Сектор към ОДВМР – Плевен, Сектор Пътна полиция – Плевен, влязло в законна сила на 02.12.2016г. за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – лек автомобил „***” с рег. № ***, без съответно свидетелство за управление на МПС – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Обвиняемият Х. не се явява в с. з. Представлява се от упълномощен защитник адв. С..*** поддържа изцяло предложението за освобождаване от наказателна отговорност. Намира, че е изяснена както обективната, така и субективната страна на обвинението по чл. 343в, ал. 2 от НК. Счита, че няма спор по авторството на престъплението, мястото и начина на извършване. Намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК.

 

Упълномощеният защитник адвокат С. счита, че внесеното от РП постановление хармонира с доказателствата и закона, обосновано и законосъобразно е. Пледира с оглед индивидуализацията на наказанието съдът да наложи административно наказание глоба при условията на чл. 78а от НК в предвидения от закона минимум с оглед факта, че обвиняемият е безработен.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

С влязло в сила НП №15-0938-003691/11.09.2015г. на началник сектор към ОДМВР Плевен, с-р Пътна полиция – Плевен, обвиняемият Х. бил наказан по административен ред затова, че на 24.08.2015 г. в 14:25 часа в Община – Плевен, на път първи клас №ПП – 3, като водач на лек автомобил, управлява, без да притежава свидетелство за управление на МПС – неправоспособен. Наказателното постановление е влязло в сила на 02.12.2016 г.

На 08.03.2017 г. обвиняемият Х. управлявал МПС – лек автомобил „***” с рег. №***. Около 11:50 часа служители при РУ МВР Левски В. Х. и П. П. изпълнявали служебните си задължения и се намирали със служебния автомобил на ул. „Ал. Стамболийски” в гр. Левски. Свидетелят Х. спрял за проверка лекия автомобил, управляван от обвиняемия, тъй като автомобилът бил без включени светлини.

При извършената проверка била установена самоличността на обвиняемия - Х.С.Х., както и че същият е неправоспособен водач.

Извършена била справка в дежурната на ОДЧ, при която се потвърдило, че обвиняемият не притежава СУМПС. Поради това на обвиняемия бил съставен АУН по ЗДвП.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство ЗМ №66/2017г. по описа на РУМВР - Левски, пр.пр. №321/2017г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН бл. №745993/08.03.2017г., НП №15-0938-003691/11.09.2015г. на Началник сектор към ОДМВР Плевен, с-р Пътна полиция Плевен, както и от показанията на свидетелите.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

Доказано е по несъмнен начин, че обвиняемият е управлявал моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление. Деянието е осъществено в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. По отношение на обвиняемия е издадено наказателно постановление, с което му е наложено административно наказание затова, че управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият Х.С.Х. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице кумулативно  предвидените в разпоредбата на чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Х..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Х.С.Х., съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, както и че същият е безработен.

Предвид изложеното, като съобрази и разпоредбата на чл. 78а от НК, съдът освобождава обвиняемия от наказателна отговорност, като му налага административно наказание. Съдът счита, че по отношение на обвиняемия Х. следва да бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв., което ще изпълни целите на административното наказание.

          С оглед на горното съдът освобождава от наказателна отговорност обвиняемия Х.С.Х. и му налага административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв.

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

 

СЪДИЯ: