Мотиви по НОХД 176/2017 г.

 

         Срещу подсъдимия И.С.З. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 12.05.2017 г., в гр.Л., област П., в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 16-0293-000412/17.11.2016 г. на Началник РУ на МВР-Л. (влязло в законна сила на 02.12.2016 г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – мотопед ******* с рег. № *******, без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК.

         В съдебно заседание представителят на РП-Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода, като приложи разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК. Счита, че не следва да се налага кумулативно предвиденото в разпоредбата на чл. 343в, ал.2 от НК наказание глоба.

         Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното. Съгласен е с предложеното от прокурора.

         Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         И.С.З. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, ученик в 11-ти клас на *****, неженен неосъждан, ЕГН **********.

На 12.05.2017 г. служителите от РУ на МВР гр.Л. В.П. и Д.Й. изпълнявали служебните си задължения в гр.Л. Забелязали моторист, който се опитал да ги заобиколи отдалече, поради което предположили, че последният се опитва да избегне евентуално проверка. П. и Й. *** на ул.***** спрели водача на мотопеда. При извършената проверка установили, че същият управлява без СУМПС, за което му съставили АУАН. Впоследствие е извършена проверка в информационния масив на МВР и установили, че З. е управлявал МПС-то в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 16-0293-000412/17.11.2016 г. на началник РУМВР-Л., влязло в законна сила на 02.12.2016г.

         Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по делото свидетели и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода, прави пълни признания, има добро процесуално поведение, съжалява и се разкайва за стореното. При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено  наказание лишаване от свобода в размер на 6 месеца, като се приложи разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК, тъй като и най-лекото за този вид престъпление наказание би се оказало несъразмерно тежко. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода и по отношение на него, съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение института на условното осъжданe, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложил изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години, а на основание чл.67, ал.2 от НК е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на служител от РУ гр.Левски, отговарящ за района по местоживеенето му.

         Съдът е приложил разпоредбата на чл.55, ал.3 от НК по изложените по-горе съображения за приложение разпоредбата на чл.55, ал.1 от НК и не е наложил предвиденото в разпоредбата на чл.343в, ал.2 от НК наказание глоба. Съдът е съобразил и обстоятелството, че подсъдимият е ученик в 11-ти клас и не реализира доходи.

         Тъй като подсъдимият не е правоспособен, по отношение на него не е прилагана разпоредбата на чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК.

         По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

         Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                         

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: