МОТИВИ към присъда, постановена по н.д.о.х. №191/2017 г. по описа на РС гр. Левски

 

 

Обвинението против подсъдимия В.Х.С., роден на ***г*** Търново, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, с висше образование, женен, работи като главен инженер в „***” ООД гр.***, неосъждан, ЕГН **********, е по чл. 343б, ал.1 от НК, за това че на 16.05.2017 г., около 21.50 часа, в гр.Белене, по ул.”Иван Вазов”, пред дом №50, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „***”, с рег. №***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 3.9 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта, протокол №278/19.05.2017г., изготвена от СХЛ към ЦСМП – Плевен.

На подсъдимия е връчен препис от обвинителния акт, разбира обвинението, дава обяснения, признава вината си.

 

          Представителят на РП гр. Левски счита, че от представените по делото доказателства безспорно, несъмнено и категорично се установява извършеното от подсъдимия деяние. Моли съда да признае подсъдимия за виновен по повдигнатото обвинение, като по отношение на индивидуализацията на наказанието предлага на съда да му наложи наказание лишаване от свобода към предвидения минимум, което да бъде отложено с три години изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

          Подсъдимият С. лично и чрез упълномощения си защитник адв. Спартански намира за безспорно, че деянието е доказано по несъмнен и безспорен начин. Пледира при индивидуализация на наказанието съдът да определи същото при условията на чл. 55 от НК – да слезе под минимума и наложи наказание около възможния минимум, като приложи чл. 66, ал.1 от НК, и отложи изтърпяването на наказанието за срок от три години. Предлага по отношение на подзащитния му съдът да наложи лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец, считано от датата на фактическото отнемане на свидетелството – 16.05.2017г.

 

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Подсъдимият консумирал алкохол на 16.05.2016г. вечерта и на същата дата, около 21.50 часа се качил на МПС, марка „***” с рег. №*** и започнал да го управлява в гр.***. На същата дата свидетелите М.Г.Б. и М.И. *** изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Към 21.45 ч. полицейските служители се движели по ул. „Иван Вазов” в гр.Белене, когато спрели за проверка МПС марка „***” с рег. №***, управляван от подсъдимия С.. По време на проверката провряващите усетили мирис на алкохол, поради което бил изпробван с техническо средство „Дрегер алкотест 7510”, с бар. № ARDM, като уредът отчел 2.85 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия С..

На подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване.

Подсъдимият В.С. се съгласил да даде кръвна проба и се явил за даване кръв за химическо изследване по отношение на съдържанието за наличие на алкохол.

Видно от Протокол за химическа експертиза №278/19.05.2017г. за определяне концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта, изготвен от специализираната химическа лаборатория към ЦСМП – Плевен е, че съдържанието на алкохол в кръвта на подсъдимия е 3.9 промила.

От така изложената и възприета от съда фактическа обстановка, се установява, че подсъдимият В.Х.С. е осъществил от обектива и субективна страна състава на чл. 343б, ал.1 от НК, тъй като на 16.05.2017 г., около 21.50 часа, в гр.Белене, по ул.”Иван Вазов”, пред дом №50, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „***”, с рег. №***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 3.9 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта, протокол №278/19.05.2017г., изготвена от СХЛ към ЦСМП – Плевен.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.1 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

По отношение на подсъдимия С. СУМПС било отнето в деня на констатираното нарушение.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 343б, ал.1 от НК.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Подсъдимият С., видно от приложената справка за съдимост е неосъждан.

Установено е, че от престъплението няма настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази, че той е съдействал изцяло за разкриване на обективната истина, както и че е с добро процесуално поведение. Деянието е извършено в късен час. Подсъдимият е изразил съжаление за извършеното. Съдът като взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, смекчаващите вината и отговорността обстоятелства, обществената опасност на деянието и дееца, счита, че наказанието следва да бъде определено при условията на чл. 55 от НК, като по отношение на подсъдимия следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода в предвидения от закона минимум, а именно в размер на три месеца, като не се налага наказанието да бъде изтърпяно ефективно, поради което същото следва да бъде отложено с три години изпитателен срок.

Предвид на изложените мотиви следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 55, ал.3 от НК, поради което съдът не налага по – лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода. 

Кумулативно е предвидено наказание лишаване от право да управлява МПС съгласно чл. 343г от НК, поради което следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 343г, във вр. с чл. 343б, ал.1, във вр. с чл. 37, ал.1, т.7 от НК и подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от шест месеца. Следва да бъде приложена и разпоредбата на чл. 59, ал.4 от НК и да бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред да управлява МПС, считано от 16.05.2017 г.

При този изход на делото следва да бъде осъден подсъдимия да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 5.00лв.

 

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: