Мотиви по НОХД 204/2017 г.

Срещу подсъдимия Р.А.Д. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.06.2017 г., около 17.56 часа в с.К.Б., община Л., област П., по ул.**** управлявал МПС – л.а. ***** с рег. № *****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,45 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство **** с фабричен номер *** – престъпление по чл. 343б ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода около средния размер на предвиденото в закона наказание, както и да го лиши от правото да управлява МПС за срок от две години.

          Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното. Моли съда да не му налага ефективно наказание лишаване от свобода.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Р.А.Д. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, женен, пенсионер, ЕГН **********.

На 01.06.2017 г. в с. К.Б. подсъдимият Д. употребил алкохол, след което тръгнал да се прибира с автомобила си за гр.Л. След като се качил в автомобила и потеглил, в с.К.Б. по ул. **** бил спрян за проверка от служител на РУ на МВР Левски. Последния констатирал, че видимо Д. е употребил алкохол и уведомил дежурния при РУ Полиция гр.Л. да изпрати служител с техническо средство за установяване на употребеното количество алкохол от водача. На мястото пристигнал колега на актосъставителя и при извършената проверка с техническо средство – ***** с № *** било установено, че водача действително е употребил алкохол и същия е 2,45 на хиляда. На подсъдимия бил издаден талон за медицинско изследване, но същия не посетил медицинско заведение за вземане на кръвна проба.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по делото свидетели и приложените писмени доказателства.

Налице е извършено деяние от подсъдимия, извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл. Съдът приема, че престъплението извършено от подсъдимия следва да се квалифицира като престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият е реабилитиран за миналите си осъждания, прави пълни признания, съжалява и се разкайва за стореното.

При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено  наказание лишаване от свобода към минималния размер на предвиденото в закона за този вид престъпление, като се приложи разпоредбата на чл. 54 ал.1 от НК.

Подсъдимият е осъждан, но след настъпилата реабилитация за наложеното наказание „лишаване от свобода” не е осъждан на лишаване от свобода и по отношение на него, съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение института на условното осъжданe, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложил изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години, а на основание чл.67, ал.2 от НК е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на служител от РУ гр.Левски, отговарящ за района по местоживеенето му.

          Съдът е наложил и предвиденото за този вид престъпление наказание глоба, като е определил размер на същото от 200 лева – отново към минималния размер – по изложените по-горе съображения.

По отношение на подсъдимия е приложена и разпоредбата на чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК като същия е лишен от правото да управлява МПС за срок от девет месеца. Съдът приема, че този период от време ще е достатъчен, за да осъзнае подсъдимия, че е недопустимо управлението на МПС след употреба на алкохол.

Тъй като свидетелството за управление на МПС на подсъдимия е отнето на 01.06.2017 г. – видно от представения по досъдебното производство АУАН, съдът на основание чл. 59 ал. 4 от НК е приспаднал времето, през което Д. е лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 01.06.2017 г.

          По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ: