РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _12.03._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _дванадесети февруари_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_4_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.А.Д. ***-000113/29.08.2015 г. на Началник РУП към ОД МВР Плевен РУ Белене. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН от 07.12.2017 г. е, че същия е съставен против И.А.Д. за това, че на 28.09.2015 г. в гр.Б. на ул.***** управлява собствения си лек автомобил ***** с рег.№ *****, като при маневра движение на заден ход блъска неправилно паркиралия в лентата за насрещно движение лек автомобил ***** с рег. № *****, собственост на Й.И.К. ***, като нанася материални щети по предната броня на лекия автомобил *****, след което същия напуска мястото на пътно-транспортното произшествие. В акта е отразено, че водача виновно е нарушил чл. 40 ал.1 от ЗДП и чл. 123 ал.1 т.2 от ЗДвП.

По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посоченото нарушение в акта – цитиран по-горе, на Д. е наложено административно наказание на основание чл. 183 ал.2 т.11 от ЗДП – глоба в размер на 20 лв. и на основание чл. 175 ал. 1 т.5 пр.1 от ЗДП глоба в размер на 100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца.

В съдебно заседание в качеството на свидетел е разпитан актосъставителя М.Б.. От показанията на свидетеля Б. не се установява фактическата обстановка описана в акта. Свидетелят заявява, че не си спомня точно случая, но поддържа написаното в акта и заявява, че той се е подписал.

В качеството на свидетел е разпитан и свидетеля по акта Й.К.. От показанията на свидетеля К. също не се установява фактическата обстановка описана в акта. Видно от заявеното от свидетеля е, че същия е бил в заведение, през което време колата му била до заведението. Заявява, че по някое време дошъл някой /който не си спомня кой е” и му казал, че колата му е ударена и шофьорът е избягал, след което се обадил на полицията, че полицаите дошли, погледнали и написали акта, че открили извършителя, но не помни подробности. Видно от тези показания е, че свидетелят К. не знае и не е възприел дали именно жалбоподателя е извършил нарушението. Той е бил свидетел при съставяне на акта и заявява, че действително в негово присъствие е съставен акта.

Видно от приложеното по делото копие от АУАН е че към момента на съставяне на акта Д. е посочил че има възражения, тъй като на редовете за това е изписал „да”. Макар и да не е посочил конкретните си възражения, то в тежест на административно наказващия орган е да докаже кой е извършителя на нарушението. Такива доказателства, както бе посочено по-горе по делото не са представени и не може да се направи един несъмнен и категоричен извод, че именно Д. е извършил нарушението за което му е съставен акт.

При това положение, съдът приема, че обжалването НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 15-0241-000113 от 23.09.2015 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Белене, с което на И.А.Д. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. на основание чл. 183 ал.2 т.11 от ЗДП и на основание чл. 175  ал.1 т.5 от ЗДП за нарушения посочени в АУАН Т 829312/03.09.2015 г. като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: