РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _02.05._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _втори април_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_73_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Н.Н.К. *** против НП 243/28.02.2018 г. на Директора на Регионална дирекция на горите – гр. Л. Твърди се, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно.

Моли съда да постанови решение, с което да отмени издаденото срещу него и обжалвано наказателно постановление.

          За ответника – редовно призован, представител не се явява, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представеният по делото акт за установяване на административно нарушение е, че  на 17.01.2018 г. в землището на с. А., община Л., в отдел 366 подотдел „т” държавна горска територия, се движи с конска каруца, без да притежава разрешително за достъп, с което виновно е нарушила чл. 263 ал.1 т.2 от Закона за горите, във връзка с чл. 12 ал.1, предложение второ от Наредба № 1 от 30.01.2012 г. а контрола и опазването на горските територии.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че за констатираното с акта нарушение, на основание чл. 263 ал.1 т.2 от Закона за горите е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетеля по акта, който е присъствал както на установяване на нарушението, така и на съставянето на акта, от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта.

Показанията на свидетелите не са противоречиви и съответстват и на представените по делото писмени доказателства и съдът им дава вяра. Свидетелите при извършване на проверката и съставяне на акта са изпълнявали служебните си задължения и не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото.

В качеството на свидетел е разпитано и едно лице, доведено от жалбоподателката – св. М.Д., с който жалбоподателката живее на съпружески начала. От показанията на този свидетел не се опровергават констатациите на служителите на ДГС и показанията им, дадени в качеството на свидетели.        

Издаденият акт за установяване на административно нарушение и съставеното въз основа на него наказателно постановление са съставени от лица имащи съответните правомощия за това.   

При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание. С обжалваното НП е наложено минималното предвидено в закона наказание, поради което същото не може да бъде намалено.

Предвид изложеното, съдът приема, че не са налице основания за  отменяне или изменение на обжалваното НП  и същото като законосъобразно следва да бъде потвърдено.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 от 28.02.2018 г. на Директора на РД по горите гр. Л., с което на Н.Н.К., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание – глоба в размер на 200 лв. на основание чл. 263 ал.1 т.2  от Закона за горите за нарушение по чл. 263 ал.1 т.2 от Закона за горите във връзка с чл. 12 ал.1, предложение второ от Наредба № 1 от 30.01.2012 г. за контрола и опазването на горските територии, за това, че на 17.01.2018 г. в землището на с. А., община Л., в отдел 366 подотдел „т” държавна горска територия, се движи с конска каруца, без да притежава разрешително за достъп, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: