РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.05._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _девети май_ 2018 г. в състав:

 

                        Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                        

при участието на секретаря _Янка Д._ и прокурора ­­_Мая Тончева_, като разгледа докладваното от съдия Атанасова ч.н. дело № _104_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

        Производството е на основание чл.155 и сл. от ЗЗ.

        Постъпило е искане от РП-Левски за настаняване на задължително лечение на Т.Г. ***,  тъй като в РП-Левски е постъпила жалба, в която се твърди, че Б. страда от психично заболяване и е опасна за живота и здравето си.

В съдебно заседание съдът е назначил служебен защитник на лицето, чието настаняване се иска.

В съдебно заседание съдът е изслушал заключението на комплексна психолого-психиатрична експертиза от която се установява, че Т.Г.Б. страда от параноидна шизофрения в пристъп.

Установява се, че заболяването датира от 2007 г., когато е хоспитализирана за първи път в Г., по повод суициден опит, слухови халюцинации и параноидни идеи.

От експертизата се установява, че заболяването е с проградиентен ход, като несътрудниченето на лечението ще води до задълбочаване на симптомите на заболяването, още повече че Б. е некритична към психичното си заболяване.

От заключението на вещите лица се установява, че Б. е опасна за здравето си и се нуждае от настаняване на психиатрично лечение, с оглед превенция на задълбочаването му от нелекуване. От експертизата се установява също така, че Б. не може да дава информирано съгласие за лечение.

Предвид изложеното по-горе, съдът приема, че следва да бъде уважено искането на представителя на РП Левски и следва да бъде настанена Б. на задължително лечение в предложеното от вещите лица лечебно заведение. Следва на основание чл.162, ал.3 от ЗЗ да се назначи лице, което да изразява информирано съгласие за лечението на Б., а именно нейният баща Г.Т.Г., който в съдебно заседание е изразил изрично съгласие за това.

На основание изложеното, съдът

Р  Е  Ш  И  :

        НАСТАНЯВА Т.Г.Б., с постоянен адрес ***, ЕГН **********, на основание чл.155 от ЗЗ на задължително лечение в ********** гр. П., за срок от ДВА МЕСЕЦА при стационарна форма на лечението.

        НА ОСНОВАНИЕ чл.162, ал.3 от ЗЗ НАЗНАЧАВА Г.Т.Г. ***, телефон за контакти: ******* – за  лице, което да изразява информирано съгласие за лечението на Б.

        РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 7-дневен срок от днес.

        РЕШЕНИЕТО подлежи на предварително изпълнение.

        ПРЕПИС от решението да се изпрати на Първа психиатрична клиника – „Отделение по обща психиатрия” в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД гр. Плевен.

       

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: