Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 02.05.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на втори април през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора ……………., като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №38 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по подадена в Районен съд – гр.Левски жалба от М.П.М. *** против Наказателно постановление №18-0293-000981/11.06.2018г. на Началник РУ Левски към ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. и на основание Наредба №Iз-2539 на МВР са отнети 8 контролни точки. 

В жалбата се твърди, че М. не е извършил вмененото му административно нарушение. Наведен е довод за допуснати съществени процесуални нарушения при издаването на АУАН и НП, както и че НП е необосновано.

В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не се представлява.

         Ответната страна по жалбата – РУ Левски към ОДМВР – Плевен не се представлява, не изразява становище относно жалбата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, предвид на което е ДОПУСТИМА. Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 29.05.2018г. спрямо жалбоподателя М.П.М. бил съставен АУАН сер.Д №0725773 за това, че като водач на лек автомобил *** с рег.№***, на 29.05.2018г., в 16,25ч., в с.Б., ул.“***“, управлява като нарушава зоната на действие на пътен знак Б-2, като не спира – нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП.

Актът бил предявен лично и подписан от жалбоподателя на 29.05.2018г. В предоставения му от закона 3-дневен срок същият депозирал възражение срещу акта, в което посочил, че нарушението не е извършено, че не знае точно къде се твърди да е извършено то, не било ясно дали действието на знака било нарушено по продължение на цялата улица „***“, твърди допуснати множество съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правото му на защита.

Въз основа на посочения АУАН било издадено обжалваното Наказателно постановление №18-0293-000981/11.06.2018г. на Началник РУ Левски към ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. и на основание Наредба №Iз-2539 на МВР са отнети 8 контролни точки. Описаната в НП фактическа обстановка е идентична с възприетата такава в АУАН. НП било връчено лично срещу подпис на 01.02.2019г.

Като свидетели по делото са разпитани актосъставителят В.Н.С. и свидетелят по АУАН С.И.К. ***. От показанията на свидетеля С. се установява, че на посочената в акта дата и час същият се намирал на главен път Е-83 в с.Българене на кръстовище с ул.“***“, където осъществявал служебната си дейност по контрол на ЗДвП. Посочва, че автомобилът, управляван от жалбоподателя, нарушил зоната на действие на пътен знак „Б-2“ -  знак „стоп“, като не спрял. Същият бил спрян от полицейските служители и му бил съставен акт. Свидетел на акта станал свидетелят К..  В показанията си свидетелят К. заявява, че няма спомен за случилото се, поддържа написаното в акта. Съдът даде вяра на показанията на свидетелите В.С. и С.К., като безпротиворечиви и изхождащи от лица, даващи показния за непосредствено възприетото от тях по време на изпълнение на служебните им задължения.

Съдът даде вяра и на писмените доказателства по делото -  АУАН сер.Д №0725773/29.05.2019г., Възражение срещу -  АУАН сер.Д №0725773/29.05.2019г., НП №18-0293-000981/11.06.2018г. на Началник РУ Левски към ОД на МВР-Плевен, Заповед рег.№8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, справка за нарушител/водач, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и частен документ, неоспорен от страните.

С оглед на установеното по делото от фактическа страна, съдът прави следните правни изводи:

Обжалваното НП, както и АУАН, въз основа на който същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН.

Налице е обаче съществено нарушение на процесуалните правила, нарушаващо правото на защита на наказаното лице и водещо до незаконосъобразност на НП. Основателен е наведения от жалбоподателя довод за неяснота относно мястото на извършване на нарушението. Последното е съществен елемент от вмененото на санкционираното лице нарушение и задължителен реквизит, както на АУАН, съгласно чл.42, т.3 от ЗАНН, така и на издаденото въз основа на него НП, на основание чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН.

С посочването в АУАН и НП, че нарушението е извършено в с.Б., ул.“**“, мястото на нарушението не е в достатъчна степен индивидуализирано и конкретизирано, съобразно императивните изисквания на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Липсата на конкретизация относно това на кой участък от посочената улица е извършено нарушението, води до нарушаване правото на защита на наказаното лице. Налице е неяснота къде е бил разположен знакът Б-2, който се твърди жалбоподателят да е нарушил. В тежест на административно-наказващият орган е да докаже наличието на такъв пътен знак на посоченото в акта и НП място на деянието и неговото нарушаване от санкционираното лице. Едва в хода на съдебното следствие от показанията на свидетеля С. се установява, че се касае за знак Б-2, намиращ се на кръстовище между посочената в АУАН и НП ул.“***“ и главен път Е-83. Съдебната практика обаче е безпротиворечива, че попълване на празнотите и несъответствията в наказателното постановление чрез тълкуване на фактите, установени от гласните доказателства по делото, е недопустимо и не може да санира допуснатото съществено процесуално нарушение от страна на административно-наказващия орган. Изискването за описване на всички елементи от състава на нарушението е гаранция за това санкционираното лице да разбере за какво точно е наказан, съответно за упражняване правото му на защита. Процесуалното нарушение от страна на административно-наказващия орган не може да бъде санирано в съдебното производство по проверка законосъобразността на издаденото наказателно постановление.

Предвид на изложеното, обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено от съда.

Мотивиран от горното, съдът  

  

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18-0293-000981/11.06.2018г. на Началник РУП - Левски към ОДМВР-Плевен, с което на М.П.М., ЕГН:**********, с адрес: *** на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 20 лв. и на основание Наредба №Iз-2539 на МВР са отнети 8 контролни точки, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

        

РАЙОНЕН СЪДИЯ: