РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _15.05._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _петнадесети април_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_96_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от С.И.Ш. ***/25.01.2019 г. на Директора на **********. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и се моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. В писмото, с което е изпратена цялата административно наказателна преписка е направено искане да се потвърди изцяло издаденото НП.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 27.01.2019 г. е, че същия е съставен против жалбоподателката  за това, че на 27.01.2019 г. в 00.30 часа при съвместна проверка с РУ на МВР гр. Б., в обект механа ******* на *********, находящ се в *****************, представляващ закрито обществено място, е установено, че С.И.Ш., клиент на обекта извършва тютюнопушене, като тръска пепелта от тютюнева цигара в пластмасова чашка, поставена пред нея на масата. В акта е отразено, че е нарушена разпоредбата на чл. 56 ал.1 от Закона за здравето.

          Представено е и обжалваното НП, от което се установява, че за установеното с акта нарушение на С.И.Ш. е наложено административно наказание на основание чл. 218 ал.1 от Закона за здравето - глоба в размер на 300 лв.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя – В.Х. *** и свидетелите по акта – Й.Й. *** и И.П. ***. От показанията, на всички разпитани свидетели се установяват обстоятелствата отразени в акта, а именно, че на посочените в акта дата, час и място е установено жалбоподателката да извършва тютюнопушене в закрито обществено място по смисъла на Закона за здравето.  Свидетелите дават подробни показания. Същите не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото и при установяване на нарушението актосъставителя е изпълнявал служебните си задължения.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършените нарушения са установени по един несъмнен и категоричен начин, за които е наложено съответното административно наказание. Както в акта, така и в НП са посочени конкретно и ясно фактите установени при съставяне на акта.

Административно наказващия орган е наложил минималното предвидено в закона наказание, поради което няма възможност и не се налага изменение на размера на наложената санкция, предвид заявеното от жалбоподателката тежко финансово положение.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № РД-05-5 от 21.02.2019 г. на Директор ***********, с което на С.И.Ш. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. на основание чл. 218 от Закона за здравето за нарушение на чл. 56 ал.1 от Закона за здравето, допуснато на 27.01.2019 г. и установено с АУАН  с № АН-01-03/27.01.2019 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: