Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Левски, 13.05.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на тринадесети май през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора Мая Тончева, като  разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №152 описа за 2019 год. и на основание данните по делото и закона,

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия П.С.Л., роден на *** ***, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, българин, с българско гражданство, с полувисше образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 21.06.2018г. на третокласен път ІІІ-3002, при километър 6, между селата Стежерово и Българене, общ.Левски, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „***” с рег. №***, причинил ПТП между управлявания от него автомобил и автомобил „***” с рег.№ *** с водач С. М.С., като нарушил правилата за движение, регламентирани в ЗДвП, а именно:

- чл.16, ал.1 – На пътното платно с двупосочно движение на водача на пътното превозно средство е забранено:

т.1 Когато платното за движение има две пътни ленти – да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;

- чл.20, ал.1 – Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.

- чл.21, ал.1 – При избиране на скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта km/h – за категория „В” извън населено място 90 km/h,

с което по непредпазливост причинил на возещата се в лек автомобил „***” с рег. №*** – М. Л. С., ЕГН:********** ***, средни телесни повреди изразяващи се в:

- гръдна травма, изразяваща се в счупване на пето ляво ребро, с разместване на фрагментите и неголям излив на кръв и проникване на въздух в лявата гръдна половина (хемопневмоторакс), като причинените травми и последващи усложнения са причинили разстройство на здравето, временно опасно за живота,

- трайно затруднение на движенията на снагата, поради което и на основание чл.343, ал.1, б.”б”, във вр. с чл.342, ал.1 от НК, във вр. с чл.16, ал.1, т.1, чл.20, ал.1, чл.21, ал.1 от ЗДвП, във вр. с чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 /хиляда/ лева.

ПРИЗНАВА обвиняемия П.С.Л., със снета по делото самоличност за НЕВИНОВЕН в това по същото време и място да е нарушил правилата за движение по пътищата:

- чл.5, ал.1, т.1 – Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществен вреди, поради което на основание чл.304 от НК го ОПРАВДАВА по първоначално повдигнатото обвинение в тази му част.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемия П.С.Л., със снета по делото самоличност, да заплати по сметка на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 662,73 лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест пред Плевенски окръжен съд в 15 – дневен срок от днес.

На основание чл.310, ал.2, вр. чл.308, ал.1 от НПК съдът ОБЯВЯВА на страните, че мотивите ще бъдат изготвени в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: