О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Левски, 05.03.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - гр.Левски в закрито съдебно заседание на пети март през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                    

Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

 

при участието на секретаря ………….. и прокурора ……….….., като разгледа докладваното от съдия Николаева н.ч.х.д. №40 по описа  за  2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по тъжба от Т.В.Д., понастоящем в Затвора – гр.Белене, препратена по компетентност от РП – Левски, ведно със заверено копие от уведомление по чл.50 от НПК и разписка за връчване на уведомлението.

След запознаване с подадената частна тъжба, съдията-докладчик по делото е констатирал, че същата не отговаря на изискванията на чл.81, ал.1 от НПК – не е индивидуализирано лицето, срещу което се подава – същият е посочен само със собственото име „А.”, не съдържа конкретно, точно и ясно описание на обстоятелствата на престъплението, което се повдига - време, място и начин на осъществяване, настъпил вредоносен резултат и по-конкретно на механизма на извършване на деянието, телесните увреждания, които са били причинени на тъжителя, към тъжбата липсва приложен документ за внесена по сметка на РС – Левски държавна такса за разглеждане на тъжбата.

С Разпореждане на съдията-докладчик №57 от 19.02.2019г. на тъжителя изчерпателно са посочени несъответствията на подадената от него тъжба с разпоредбата на чл.81 от НПК. Предоставен му е 7-дневен срок, в който тъжбата да бъде приведена съобразно изискванията на закона, като са му дадени конкретни указания, както и че в противен случай производството по делото ще бъде прекратено на основание чл.24, ал.5, т.2 от НПК.

          В указания от съда срок по делото е постъпила молба, ведно с  приложена към нея тъжба от Т.В.Д.. В допълнителната тъжба са изложени твърдения за възникнал конфликт между тъжителя и лишения от свобода А.Е. /тъжителят твърди, че не може да посочи ЕГН/, повторени са изложените в първоначалната молба факти, че тъжителят бил удрян по лицето с юмрук и ритан в гърдите, изложени са твърдения, че след преглед при лекар било установено, че зъбите в горната му част били мръднали, играели, посоченото му причинило психически стрес и здравословен проблем на устата, не можел да се храни от причинени болки, които били трайни.

          Съдът намира, че с така депозираната допълнителна тъжба дадените от съда указания не са изпълнени, като тъжбата не е приведена в съответствие с изискванията на чл.81 от НПК. Тъжителят не е индивидуализирал в достатъчна степен деянието, предмет на обвинението, което повдига спрямо посоченото в тъжбата лице. Макар и от изложените факти да може да бъде направен извод, че тъжителят вменява причинена му телесна повреда от лицето А.Е., същите продължават да са неясни, без да е налице конкретно формулирано деяние / деяния, индивидуализирано в обстоятелствената част на тъжбата и в нейната заключителна част. Отново липсва ясно и точно общо формулирано описание на повдиганото обвинение – време и място, конкретно действие и причинен в резултат на него престъпен резултат – кое конкретно действие, какво увреждане на здравето на тъжителя е причинило. Императивното изискване на чл.81 от НПК за индивидуализация на деянието в частната тъжба е предвидено не само с оглед на това съдът да съотнесе изложените факти към конкретна разпоредба от НК, включително в процесния случай да определи конкретната форма на изпълнителното деяние. Частната тъжба представлява актът, с който се очертава рамките на обвинението по дела от частен характер. Предвид на това същата следва да формулира точно и ясно обвинението, което се повдига, което ще определи и предмета на доказване в наказателния процес. Противното би довело до накърняване и на правото на защита на обвиненото лице, и по-конретно да научи фактите, за които е обвинено и по които следва да се защитава.

          За пълнота на изложението следва да бъде посочено още, че въпреки дадените от съда указния, не е изпълнено и изискването на чл.81 от НПК за прилагане на документ за внесена държавна такса.

Предвид на горните съображения, налице е хипотезата на чл.250, ал.1, т.1 от НПК, вр. с чл.24, ал.5, т.2 от НПК, поради което образуваното наказателно производство следва да бъде прекратено.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКАРТЯВА на основание чл.250, ал.1, т.1 от НПК, вр. с чл.24, ал.5, т.2 от НПК наказателното производство по НЧХД №40/2019г. по описа на РС – Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 15-дневен срок от получаване на съобщението пред Окръжен съд – Плевен по реда на глава XXI от НПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: