РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _13.02._ 2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети януари_ 2020 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_429_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Г.Р.К. ***-0938-003444/05.07.2019 г. на Началник сектор ПП - ОД МВР Плевен. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и издадено в нарушение на административно производствените правила. Твърди се, че жалбоподателя е наказан за нарушение, което не е извършил и моли съда да отмени обжалваното НП.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. С писмото с което е изпратена жалбата е направено искане да бъде потвърдено обжалваното НП.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представеното НП е, че със същото е наложено административно наказание глоба в размер на 800 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца на Г.Р.К. затова, че на 20.05.2019 г. около 15.05 часа в община Л., на път първи клас № ПП3 – път І-3, км. 48+513 като водач на лек автомобил ********** с рег. № ********** в населено място, с.Б., с посока на движение към гр.Б., управлява собствения си лек автомобил със скорост 84 км./час, при максимално разрешена за населено място 50 км./час, с наказуемо превишение след приспаднат толеранс 31 км./ч, като нарушението е установено и заснето с САТСС TFR-М с № 585/12 и е извършено в условие на системност – ел. фиш № К 2319182 вл. в сила на 10.12.2018 г., ел. фиш № К 2459411, вл. в сила на 11.03.2019 г., ел. фиш № К 2535728, вл. в сила на 97.05.2019 г. Отразено е, че К. е водач системно превишаващ разрешената максимална скорост, за населено място от 31 до 40 км/ч, с което виновно е нарушил чл. 21 ал.1 от ЗДП, както и, че НП е издадено въз основа на съставен АУАН АА 201682/26.06.2019 г.

          По делото е представен и АУАН АА 201682/26.06.2019 г. въз основа на който е издадено обжалваното НП, видно от който е, че същия е съставен против жалбоподателя Г.Р.К. затова, че на 20.05.2019 г.  около 15.05 часа в населено място, с.Б., на път І-3, км. 48+513 с посока на движение към гр.Б. управлява собствения си лек автомобил ******* с рег. № ********** със скорост 84 км./ч. Отразено е, че наказуемото превишение след приспаднат толеранс е 31 км/ч, както и че максимално разрешената за населено място е 50 км./ч. Отразено е, че нарушението е заснето със САТСС TFR-М с № 585/12 и е извършено в условие на системност, като са изписани издадените срещу К. електронни фишове /идентични с тези посочени в обжалваното НП/.

          Видно от акта е, че в същия К. е вписал като възражение, че няма спомен да е шофирал н района по това време и че ще представи допълнителна информация.

Върху акта не е посочено на коя дата е предявен същия на жалбоподателя.

          От показанията на разпитания в качеството на свидетел актосъставител – св. Х.Д.  се установява, че акта е съставен по клипа, който се намира в архива на МВР, след върната декларация кой е управлявал превозното средство към този момент, както и, че акта е предявен на нарушителя от колегите му от В. и не може а каже на коя дата е бил предявен, както и че в самия акт няма отразена дата на предявяване. Съдът дава вяра на показанията на този свидетел. Същия при съставяне на акта е изпълнявал служебните си задължения и е съставил акта въз основа на документите, с които е разполагал, а именно данни от клипа, установяващ автомобила, с който е извършено нарушението, къде и с каква скорост се е движил автомобила, както и с данните относно кой е собственик на автомобила и представената към онзи момент декларация от 30.V.2019 г. кой е управлявал автомобила.

          Към представената по делото административно наказателна преписка е представено  писмо с изх. № от 28.06.2019 г. на ОД МВР Плевен,  върху което има поставена резолюция на кого се възлага за изпълнение и е определен срок от 10 дни, както и е поставена дата 05.07.2019 г. Представено е и писмо от ОД МВР Варна, с което АУАН е върнат сектор ПП при ОД МВР Плевен на 22.VІІ.2019 г. с поставена върху него резолюция от 26.VІІ.2019 г. От тук и извода, че акта въз основа на който е издадено обжалваното НП е предявен на нарушителя след 05.07.2019 г.  и  преди 22.VІІ.2019 г.

          Към преписката е приложено и възражение от жалбоподателя от 19.VІІ.2019 г. и декларация от същата дата, като в същите е посочено, че на 20.05.2019 г. автомобила е управляван от М.Н.Д.  и към възражението и декларацията е представено копие от СУМПС на Д. Възражението, декларацията и копието от СУМПС на Д. са постъпили в ОД МВР Плевен на 23VІІ.2019 г. – видно от поставения вх. №.

          Жалбоподателя в подкрепа на твърденията си, че не е извършил нарушението, за което е наказан е представил служебна бележка от работодателя си с изх. № 83/17.10.2019 г., от която се установява, че през периода от 03.01.2012 г. до 30.09.2019 г. Г.Р.К. е работил в ******** ООД гр.К. на длъжност агроном, назначен по труд договор и че на 20.05.2019 г. К. не е бил командирован, не е бил в отпуск и е изпълнявал служебните си задължения на работното си място в ******* ООД гр.К., ул.***********.

          В качеството на свидетел е разпитан и М.Д.Н., от показанията на който се установява, че действително на посочената в акта дата именно той е управлявал автомобила, собственост на Г.К.. Заявява, че на 19-ти е отишъл в гр.П. и на следващия ден в ранния след обяд е тръгнал към гр.В. – т.е. на 20-ти. Заявява, че не са го спирали по пътя полицаи, но е възможно някъде да е карал с превишена скорост. Обяснява, че е ползвал автомобила на К. 3-4 дена и му го е върнал на 22-ри, както и че около два месеца по-късно към края на юли му се обадил Г., като казал, че са му връчили фиш за превишена скорост и като съпоставили времето, се оказало, че именно той е карал, след което си дал данните от личната карта и от свидетелството за управление.

          Свидетелят Н. е без родство с жалбоподателя и не е заинтересован по никакъв начин от изхода на настоящия спор, а и показанията му съответстват и на представеното към административно-наказателната преписка възражение и представеното към него копие от СУМПС на Н., поради което съдът дава вяра на показанията му.

          Действително към административно наказателната преписка е приложена и първоначално подадена от жалбоподателя декларация от 30.05.2019 г. в която жалбоподателя е декларирал, че на 20.05.2019 г. е управлявал той автомобила, но относно същата декларация жалбоподателя обяснява, че когато му е дадена да я попълни, дори не е разбрал за какво конкретно става въпрос и заявява, че по-късно, когато му е връчен акта е вписал възражение и след разговор със св.Н. си е спомнил, че именно Н. е управлявал автомобила, поради което е подал възражение и е попълнил нова декларация, като е приложил към същите и копие от СУМПС на действителния нарушител  - св.Н. Обясненията на жалбоподателя относно случилото се, са подкрепени от посочените по-горе доказателства, а именно показанията на св.Н. и приложените към административно-наказателната преписка писма, касаещи връчването на АУАН, възраженията му към момента на предявяване на АУАН и последвалото писмено възражение с приложени към него декларация и копие от СУМПС. Действията на К. са логични и последователни.

          Видно от обжалваното НП е, че същото е издадено на 05.07.2019 г. от началник сектор „Пътна полиция” към ОД МВР Плевен. Както бе посочено по-горе от обсъдените доказателства се установява, че АУАН е предявен на нарушителя не по-рано от 05.07.2019 г. от служител на ОД МВР В., тъй като именно на тази дата с резолюция е разпределен за изпълнение /т.е. за предявяване на нарушителя/, а е върнат в ОД МВР Плевен на 22.VІІ.2019 г.. От тук и извода, че към момента на издаване на НП административно наказващия орган не само не е разполагал с предявен АУАН на нарушителя, а и самия акт по същото време физически се е намирал в ОД МВР В. С оглед изложеното, съдът приема, че при издаване на НП е допуснато съществено процесуално нарушение, изразяващо се в издаване на НП преди акта да е предявен на нарушителя /нарушение на чл. 52 ал.2 от ЗАНН/ и без административно наказващия орган да провери акта, да прецени възраженията и събраните доказателства, а ако е необходимо да извърши разследване на спорните обстоятелства /нарушение на чл. 52 ал.4 от ЗАНН/. Тъй като акта към момента на издаване на НП се е намирал в гр.В., административно наказващия орган не имал възможност и не се е запознал с възраженията посочени както в самия акт при предявяването му, така и с допълнително представеното възражение и с приложените към него декларация и СУМПС. В резултат не само не е преценил възраженията и доказателствата, но и не е установил по безспорен начин кой именно е извършителя на нарушението – дали жалбоподателя или соченото лице – св. Д. Съгласно разпоредбата на чл. 52 ал. 4 от ЗАНН преди да се произнесе по преписката, наказващият орган проверява акта и преценява възраженията и събраните доказателства, а когато е необходимо, извършва и разследване на спорните обстоятелства.

Предвид изложеното по-горе, съдът приема, че обжалваното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0938-003444/05.07.2019 г. на Началник сектор ПП - ОД МВР Плевен, с което на Г.Р.К. *** ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 800 лв. и лишаване на право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 182 ал.5 във връзка с ал.1 т.4 от ЗДП.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: