ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 18.06. 2020 г.

 

Районен съд – Левски, ІV състав, в публичното съдебно заседание на осемнадесети юни 2020 г.  в състав:

 

           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                     Съдебни заседатели:

                                                 

при участието на секретаря _Янка Димитрова и прокурора  Чавдар Мънев  сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 109  по описа за 2020 г.  докладвано от съдия Манолова.

На именното повикване в _10.30_ часа се явиха:

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ПОДСЪДИМИЯТ А.В.И.  – редовно призован –  явява се лично.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО за разглеждането му в разпоредително заседание.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото. Желая да ми бъде назначен служебен защитник, тъй като желая сключване на споразумение.

ПРОКУРОРЪТ – Да бъде назначен защитник за обсъждане на споразумение.    

 

          Предвид направеното искане от подсъдимия и становището на представителя на РП-Левски, съдът намира, че следва да бъде изпратено искане до АК-Плевен, за определяне на адвокат, който да бъде назначен за служебен защитник на подсъдимия.  

Предвид гореизложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДА СЕ ИЗПРАТИ искане до Плевенска АК за определяне на адвокат, който да бъде назначен за служебен защитник на подсъдимия.

          ДАВА почивка, през което време да се изпрати искането до Плевенска АК.

 

След почивката в 11.30 часа продължава производството по делото. В залата се явява определеният за служебен защитник адвокат Спартански.

АДВОКАТ СПАРТАНСКИ – Запознах се с делото, ще поема защитата.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм адвокат Спартански да ме защитава.

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          НАЗНАЧАВА на основание чл.384, ал.2 от НПК за служебен защитник на подсъдимия А.В.И. – адвокат Милко Спартански от Плевенска АК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ СПАРТАНСКИ – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че следва да бъде даден ход на делото за провеждане на разпоредително заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО за провеждане на разпоредително заседание.

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

А.В.И. - роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ – Получих съобщение за насрочване на разпоредително заседание, ведно с препис от разпореждането на съда, и съм уведомен за въпросите по чл.248, ал. 1 НПК, преди повече от 7 дни.

ПОДСЪДИМИЯТ – Получил съм препис от обвинителния акт и препис от разпореждането на съда за разпоредителното заседание. Уведомен съм за въпросите по чл.248, ал. 1 НПК. Уведомен съм за правата по чл.247б от НПК.

 

Съдът разяснява правата на страните по чл.248 от НПК.

          Съдът разясни на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря.

ПРОКУРОРЪТ Уважаема госпожо председател, не правя отвод на съда. Нови искания по доказателствата нямам.

АДВОКАТ СПАРТАНСКИ – Не правим отводи. Нямаме искания.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отводи.

 

Съдът преминава към изслушване на страните по въпросите по чл.248 от НПК.

 

Съдът разяснява правата на страните по чл. 248 от НПК, както и, че следва да вземат отношение по следните въпроси подсъдно ли е делото на съда;

1.    има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство;

2.    допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, или на неговите наследници;

3.    налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

4.    разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършване на съдебни следствени действия по делегация;

5.    взетите мерки за процесуална принуда;

6.    искания за събиране на нови доказателства;

7.    насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

 

Съдът разясни правото на подсъдимия да участва в обсъждането на въпросите, предмет на разпоредителното заседание.

          Съдът преминава към изслушване на страните по въпросите по чл.248 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, считам, че настоящото дело е подсъдно на РС - Левски, като няма основание за неговото прекратяване или спиране на наказателното производство. Не са допуснати на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Считам, че има основание за разглеждане на делото по реда на особените правила без закрити врати, както и не са налице основания за привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на друг защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както извършване на следствени действия по делегация.

Относно особените правила следва да се отбележи, че с подсъдимия и адв.Спартански сме обсъдили и постигнали споразумение, което ще изложим пред вас, поради което считам, че са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила

          Относно взетата МН следва да бъде потвърдена.

 

АДВОКАТ СПАРТАНСКИ – Нямаме различия с РП-Плевен, действително е обсъдено и постигнато споразумение за решаване на делото.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът, съгласен съм.

 

По направените искания, съдът ще се произнесе след тайно съвещание.

Съдът се оттегли на тайно съвещание.

След съвещание, съдът, като взе предвид становищата на страните и като съобрази въпросите, предвидени в чл.248, ал.1 от НПК, приема, че делото е подсъдно на РС-Левски;

Няма основания за прекратяване, нито за спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врата, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на други защитници, на вещи лица, преводачи или тълковник, както и извършване на съдебни следствени действия по делегация

По отношение на подсъдимия е взета мярка  – МН „подписка”, която съдът намира, че е законосъобразно определена.  Към настоящия момента липсват основания за изменение на действащата понастоящем мярка за неотклонение, поради което същата следва да бъде потвърдена

 

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК.

На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Настоящото  производство е подсъдно териториално и местно на РС – Левски.

Няма основания за прекратяване, нито за спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врата, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на други защитници, на вещи лица, преводачи или тълковник, както и извършване на съдебни следствени действия по делегация.

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия А.В.И. мярка за неотклонение „Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта, в която е потвърдена мярката за неотклонение подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес пред ПОС.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК, предвид изявленията на страните.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИСТЪПВА към незабавно разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да договорят споразумение.

 

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА, че съдебното производство е образувано на основание чл.247, ал.1, т.1 от НПК по внесен от Районна прокуратура – гр.Левски обвинителен акт срещу А.В.И., за престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК по досъдебно производство №428/2020 г. по описа на РП – Плевен.

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. №109/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-428/2020г. по описа на РП-Плевен, между РП-Плевен, подсъдимия А.В.И., ЕГН ********** и защитника му адв.Спартански от ПлАК в следния смисъл:

 

Подсъдимият А.В.И., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 25.02.2020г., в гр.Левски, обл.Плевен, без надлежно разрешително държал високорисково наркотично вещество – 4.619 грама коноп (марихуана) с концентрация на активен компонент 9.49% - 13.80% тетрахидроканабинол на стойност 27.71 лв., като случаят е маловажен с оглед на незначителността на вредните последици.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия А.В.И.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК.

 

С деянието не са причинени имуществени вреди.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия И. да се наложи на основание чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК, във вр. с чл.54, ал.1 от НК наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

ОТНЕМА на основание чл.53, ал.1, б. „а” от НК - 1 бр. електронна везна.

 

На основание чл.354а, ал.6 от НК да се ОТНЕМАТ в полза на държавата: марихуана коноп с нето 0,26 грама остатък от растителна маса, след извършено физико-химично изследване, които след влизане в сила на споразумението да бъдат унищожени.

 

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 110.87 лв. за извършена физико-химическа експертиза се възлагат на подсъдимия А.В.И..

 

 

АДВ.СПАРТАНСКИ – Съгласен съм с предложеното споразумение.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:                        ЗАЩИТНИК:                       ПОДСЪДИМ:

(Чавдар Мънев)                  (адв.Спартански)                (А.И.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВ.СПАРТАНСКИ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

          Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. №109/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-428/2020г. по описа на РП-Плевен, между РП-Плевен, подсъдимия А.В.И., ЕГН ********** и защитника му адв.Милко Спартански от ПлАК в следния смисъл:

 

Подсъдимият А.В.И., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 25.02.2020г., в гр.Левски, обл.Плевен, без надлежно разрешително държал високорисково наркотично вещество – 4.619 грама коноп (марихуана) с концентрация на активен компонент 9.49% - 13.80% тетрахидроканабинол на стойност 27.71 лв., като случаят е маловажен с оглед на незначителността на вредните последици.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия А.В.И.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия И. се налага на основание чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК, във вр. с чл.54, ал.1 от НК наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

ОТНЕМА в полза на държавата на основание чл.53, ал.1, б. „а” от НК - 1 бр. електронна везна.

 

На основание чл.354а, ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата: марихуана коноп с нето 0,26 грама остатък от растителна маса, след извършено физико-химично изследване, които след влизане в сила на споразумението да бъдат унищожени.

 

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 110.87 лв. за извършена физико-химическа експертиза се възлагат на подсъдимия А.В.И..

 

 

ПРОКУРОР:                        ЗАЩИТНИК:                       ПОДСЪДИМ:

(Чавдар Мънев)                  (адв.Спартански)                (А.И.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

          НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №109/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-428/2020г. по описа на РП-Плевен, между РП-Плевен, подсъдимия А.В.И., ЕГН ********** и защитника му адвокат Милко Спартански от ПлАК, споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №109/2020 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №Д-428/2020г. по описа на РП-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът е написан в с.з. и приключи в 12.00 часа.

 

СЕКРЕТАР:                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: