ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,  04.06. 2020 г.

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на _четвърти юни 2020 г.  в състав:

 

     Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                    Съдебни заседатели:                          

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д. 136 по описа за 2020 г., докладвано от съдия _Николаева.

На именното повикване в _14.00  часа се явиха:

ЗА РП-ПЛЕВЕН – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ОБВИНЯЕМАТА А.М.Я. – явява се лично.

ЯВЯВЯ СЕ адв.А.А. упълномощен защитник на обвиняемата А.Я., с пълномощно по ДП.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.А. – Да се даде ход на делото.  ОБВИНЯЕМАТА Да се гледа делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМАТА:

А.М.Я. – родена на *** ***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, българка, български гражданин, със средно-специално образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН:**********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ Не правим отводи и няма да соча нови доказателства.

АДВ.А. – Не правим отводи.

ОБВИНЯЕМАТА Я. – Не правя отводи, нямам искания.

 

АДВ.А. Ув. г-жо председател, постигнали сме споразумение с РП – Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

ПРОКУРОРЪТ Постигнали сме споразумение, което не противоречи на закона и морала, съдържанието на което моля да впишете в съдебния протокол.

ОБВИНЯЕМАТА Я. Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновна.

 

Съдът намира, че така внесеното споразумение е непълно и противоречи на закона, тъй като в разпоредбата на  чл.355, ал.2 от НК е предвидено наказание „Лишаване от свобода” до 5 години и „Глоба” от десет до петдесет хиляди лева. В подписаното между страните споразумение същите са постигнали съгласие за налагане на наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 месеца, като не е постановено наказанието „Глоба” предвидено кумулативно в разпоредбата на чл.355, ал.2 от НК, предвид на това на основание чл.382, ал.5 от НПК съдът предлага на страните промени в споразумението, като същите да постигнат съгласие относно кумулативно предвиденото наказание „Глоба”, предвиден наред с наказанието Лишаване от свобода, което да бъде наложено на  обвиняемата.

 

АДВОКАТ А. – Моля Ви да бъде дадена почивка от 10 минути за обсъждане на промените в споразумението с клиента ми.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕДОСТАВЯ възможност на адвокат А., клиента му и прокурора да обсъдят промените в споразумението.

 

          След почивката.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо председател, във връзка с направените от съда предложения за промени на сключеното между страните споразумение в частта му относно наказанието бе постигнато съгласие между РП – Плевен, защитника на обвиняемия и обвиняемия А.М.Я. за извършеното престъпление да бъде наложено наказание при условията на чл.55, ал.1 , т.2, б.”б” от НК, а именно:

За извършеното престъпление на А.М.Я., ЕГН:********** се налага наказание на основание чл.355, ал.2, пр.3, във вр. с ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК – ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки:

-по чл.42а, ал.2, т.1 – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, с явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице ДВА пъти седмично;

-по чл.42а, ал.2, т.2 – задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.55, ал.3 от НК да не се НАЛАГА наказанието глоба, предвидено кумулативно наред с наказанието лишаване от свобода.

 

АДВОКАТ А. – Действително сме постигнали споразумение, наказанието да бъде определено при условията на чл.55 от НК.

ОБВИНЯЕМАТА Я. Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение с така направените в дн.с.з. промени. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение с внесените в него промени е пълно и не следва да бъдат внасяни допълнителни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателно постигнато споразумение, постигнато по н.о.х.д.№136/2020г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №1182/2020г. по описа на РП – Плевен, преписка №В-2865/2020 г. на РП – Плевен и ЗМ №101/2020г. и по описа на РУ - Левски, между РП-Плевен, обвиняемият А.М.Я., ЕГН:**********, и защитника й адв.А.А. от ПлАК, съгласно което:

 

Обвиняемата А.М.Я., ЕГН:********** се признава за виновна в това, че на 08.05.2020 г. за времето от 14:40 часа до 14:55 часа, в гр.Левски, обл.Плевен е нарушила мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората – т.6 от Заповед РД-01-183/06.04.2020г. и Заповед РД-01-229/22.04.2020 г. на Министъра на здравеопазването на РБ, свързана с предотвратяване и разпространение на COVID-19 на територията на страната, като лица по т.1 от цитираната Заповед, поставено под карантина, с Предписание за поставяне под карантина от РЗИ – Видин, не изпълнила задължението си да не напуска дома си, находящ се в гр.Л., обл.П., ул.”**” №**, за който адрес е посочила, че ще пребивава за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързани със смъртни случаи, обявено с Решение на НС от 13.03.2020 г. до 13.04.2020г., обнародвано в Д.в. бр.22 (извънреден) от 13.03.2020г. във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от А.М.Я., ЕГН:**********. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.355, ал.2, пр.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на А.М.Я., ЕГН:********** се налага наказание на основание чл.355, ал.2, пр.3, във вр. с ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК – ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки:

-по чл.42а, ал.2, т.1 – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, с явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице ДВА пъти седмично;

-по чл.42а, ал.2, т.2 – задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се НАЛАГА наказанието глоба, предвидено кумулативно наред с наказанието лишаване от свобода.

 

 

ПРОКУРОР:               ЗАЩИТНИК:         ОБВИНЯЕМ:

(Ч.Мънев)                   (адв.А.)        (А.Я.)               

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение в окончателния му вариант не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

Предвид изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

         

НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д.№136/2020г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №1182/2020г. по описа на РП – Плевен, преписка №В-2865/2020 г. на РП – Плевен и ЗМ №101/2020г. и по описа на РУ – Левски, между РП-Плевен, обвиняемата А.М.Я., ЕГН:**********, и защитника й адв.А.А. от ПлАК споразумение.

          ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д.№136/2020г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №1182/2020г. по описа на РП – Плевен, преписка №В-2865/2020 г. на РП – Плевен и ЗМ №101/2020г. и по описа на РУ - Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 14.15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: