Мотиви към присъда №12 от 20.05.2020г., постановена по н.о.х.д. №420/2019г. по описа на РС - Левски.

 

Обвинението срещу М.В.Й., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за това, че на 20.07.2019 г., в с.Обнова, обл.Плевен, около 17.35 часа, на кръстовище на ул.”Никола Вапцаров” и ул.”Иван Вазов”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба №І-45/24.03.2000 г. „за регистриране, отчет и пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях” и чл.140, ал.1 от ЗДвП – „по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места” – мотоциклет „*****”, с номер на рама *********.

Представителят на РП гр. Левски поддържа повдигнатото обвинение по отношение на подсъдимия М.В.Й.. Счита същото за доказано от обективна и субективна страна от писмените и гласни доказателства, разпитаните свидетели и направеното от подсъдимия самопризнание.

Моли съда да го признае за виновен, като му наложи предвиденото в закона наказание глоба в размер на 1000лв.

Подсъдимият се явява в съдебно заседание и признава вината си. Моли съда да му наложи наказание глоба.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На 20.07.2019 г., в с.Обнова, обл.Плевен, около 17.35 часа, на кръстовище на ул.”Никола Вапцаров” и ул.”Иван Вазов”, подсъдимият управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба №І-45/24.03.2000 г. „за регистриране, отчет и пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях” и чл.140, ал.1 от ЗДвП – „по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места” – мотоциклет „****”, с номер на рама ******. Въпреки, че съзнавал обстоятелството, че процесното МПС не е регистрирано по надлежния ред, Й. предприел управлението му.

Подсъдимият бил забелязан от свидетелите Л.Н.Л. и В.Н.С. – полицейски служители при РУ – Левски, които били със служебен патрулен автомобил. В с.Обнова, на кръстовище ул. ”Иван Вазов” с ул. ”Никола Вапцаров” възприели преминалия пред тях мотоциклет, като го последвали, но същият успял да се отдалечи. При достигането му полицейските служители разговаряли с лице, което посочило, че мотоциклетът бил управляван от М.Й., негов приятел. Полицейските служители потърсили съдействие от друг полицейски служител, като след около 10 мин. подсъдимият Й. се явил и признал, че именно той  е управлявал мотоциклета, но избягал, тъй като е без СУМПС.

В хода на проверката е установен, че мотоциклет „******”, с номер на рама ******** не е регистриран по надлежния ред, както и, че водачът не е представил документи на мотоциклета и СУМПС.

За констатираното нарушение св. Л. съставил на подсъдимия АУАН, в който били описани извършените нарушения, като подсъдимият подписал без възражения.

Видно от изготвената справка от полицейските служители при РУ – Левски е направена проверка РСОД за мотоциклет „********, с номер на рама *********, жълт на цвят, от която е видно, че мотоциклетът не е регистриран по надлежния ред и водачът Й. няма СУМПС. Въпросният мотоциклет „********” е без регистрационни табели.

При така установена и описаната фактическа обстановка обвинението се установява за доказано по безспорен и категоричен начин. Подсъдимият Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, като на 20.07.2019 г., в с.Обнова, обл.Плевен, около 17.35 часа, на кръстовище на ул.”Никола Вапцаров” и ул.”Иван Вазов”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба №І-45/24.03.2000 г. „за регистриране, отчет и пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях” и чл.140, ал.1 от ЗДвП – „по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места” – мотоциклет „*******, с номер на рама ********.

Съгласно чл.140, ал.2 от ЗДвП  условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната.

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

В качеството на свидетели са разпитани полицейските служители Л. и С.. От показанията им се установява, че на 20.07.2019г. са изпълнявали служебните си задължения, когато забелязали движещ се мотоциклет без рег. табела. Подали сигнал на водача да спре, но той продължил. Установили захвърлен мотора наблизо. Впоследствие разбрали кой е водачът, като подсъдимият пристигнал малко по – късно. Съставен му бил АУАН за констатираните нарушения.

Съдът кредитира показанията на разпитаните свидетели. Те са без родство със страните по делото, не са заинтересовани от изхода на делото, дават добросъвестно показанията си, които кореспондират със събраните по делото писмени доказателства и имат непосредствени впечатления от фактическата обстатновка.   

Събраните по делото писмени доказателства и гласни доказателствени средства установяват по един безспорен начин факти относно начина на извършване на престъплението и мястото на неговото извършване.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата подсъдимият е управлявал моторно превозно средство – МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, указан в чл.140, ал.1 и следващите от ЗДвП. Престъплението по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо достатъчно и единствено управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да настъпят други общественоопасни последици.

Деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл.

Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици.

От субективна страна подсъдимият е извършил престъплението умишлено, тъй като е знаел, че мотоциклетът не е регистриран и че поради това обстоятелство не следва да го управлява по пътищата,отворени за обществено ползване, но въпреки това го е привел в движение и управлявал до спирането му от полицейските служители.

За извършеното от Й. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Към момента на извършване на деянието подсъдимият е осъждан. С деянието не са причинени имуществени вреди.

          При определяне размера на наказанието по отношение на подсъдимия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на подсъдимия М.В.Й. да бъде наложено наказание глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно петстотин лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: