Мотиви по НОХД 22/2020 г.

 

          Срещу подсъдимия Ш.Д.М. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 12.09.2019 г., около 22.10 часа, в гр.Левски, община Левски, област Плевен, по ул.„България” управлявал моторно превозно средство мотопед марка ********* без поставена регистрационна табела, с номер на рама *************, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно чл.140, ал.1 от Закона за движение по пътищата и Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за Регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на моторни превозни средства и ремаркетата теглени от тях - престъпление по чл.345, ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи съответно наказание.

Подсъдимият и защитника му в съдебно заседание са направили искане да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

Защитникът на подсъдимия моли съда да му наложи минимално наказание.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че съдът е установил, че самопризнанието на подсъдимия се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства, съдът с определение е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

На основание 373 ал.2 от НПК съдът  не е извършвал разпит на подсъдимия, на свидетелите и вещите лица за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Съдът на основание чл. 373 ал. 3 от НПК, като прецени направените самопризнания, които се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства приема за установени обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, а именно:

Ш.Д.М. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********.

На неустановен ден и година подсъдимият си закупил мотопед марка *********** без регистрационна табела, който не бил регистриран по надлежния ред. На 109.2019 г. въпреки, че подсъдимият знаел, че мотопеда не е регистриран по надлежния ред, управлявал мотопеда в гр. Левски. Около 22.10 часа бил забелязан от св. И.И.Ц. – служител при ОДМВР Плевен, който изпълнявал служебните си задължения по контрол на пътното движение в гр.Л., заедно с негов колега. Служителите на МВР спрели водача за извършване на проверка, при която установили самоличността на водача, а именно подсъдимия Ш.Д.М., който не представил свидетелство за управление на МПС, нито документи за мотопеда. Чрез номера на рамата полицейските служители установили, че мотопеда няма валидна регистрация в Република България. На обвиняемият бил съставен АУАН, в който били описани констатираните нарушения.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия и събраните доказателства на досъдебното производство.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2 във връзка с ал.1 от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият прави пълни признания, има добро процесуално поведение, съжалява и се разкайва за стореното.

При това положение, съдът е осъдил подсъдимия на минималното предвидено в закона наказание, а именно - на глоба в размер на 500 лв.

 По делото няма данни да са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: