Мотиви по а.н.д. № 104/2020 г.

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК по отношение на А.Т.Д. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 26.04.2020 г., около 18 часа в с.Петокладенци, област Плевен, по ул.„Витоша”, пред дом № 24, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел *********** с рама № **********, без регистрационни табели, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от тях.

В съдебно заседание не се явява представител на Районна прокуратура гр.Плевен.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание, признава се за виновен и съжалява за извършеното.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице основанията за приложение на чл.78а от НК и моли съда да му наложи наказание, с приложение разпоредбата на чл.55, ал.2 от НК, като намали с ½ минималното предвидено в закона наказание. Моли също така да не се налага наказание лишаване от право да управлява МПС по отношение на обвиняемия.  

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          А.Т.Д. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН **********.

          Обвиняемият Д. бил собственик на л.а. ******** с рег. № **********. Поради остаряването на автомобила и невъзможност да бъде поддържан, Д. свалил регистрационните табели и ги предал в КАТ, в резултат на което на 30.11.2007 г. регистрацията на автомобила била прекратена. 

Д. имал уговорка с кмета на с.П. да му бъде разрешено да отсече и извози дърва за огрев от намиращото се наблизо речно корито. Тъй като на следващия ден, когато следвало да се извършат тези действия и да бъдат извозени дърветата, Д. трябвало да се яви на работа, решил да извърши тези действия през почивния неделен ден, а именно на 26.04.2020 г. Към този момент Д. не е разполагал с транспорт и решил да използва собствения си лек автомобил ***********, който макар и да бил с  прекратена регистрация, бил на ход. Д. знаел, че автомобилът е с прекратена регистрация, но решил да извърши превоза, успокоявайки се с мисълта, че превозът ще бъде извършен по черен и обиколен път на селото, на съвсем кратко разстояние. При извършване на транспортирането, около 16 часа, Д. бил забелязан от органите на РУМВР-Белене, които го спрели за проверка по ул. ******** в с.П., в близост до дом 24. Било установено, че автомобилът е без регистрационни табели и не е регистриран по надлежния ред, за което на Д. бил съставен акт.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от Д. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като А.Т.Д. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Д. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

При определяне размера на наказанието, съдът съобразява чистото съдебно минало на обвиняемия, доброто процесуално поведение, пълното съдействие, което е оказал, както по време на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, така и поведението му в съдебната зала. Съобразява обстоятелството, че от 2008 г., в продължение на повече от 10 години Д. няма извършени други нарушения по ЗДвП. съобразява и неговото имуществено състояние, както и обстоятелството, че реализира месечни доходи в размер около минималната работна заплата.

При това положение, съдът е определил по отношение на Д. минималното, предвидено в закона наказание, а именно глоба в размер на хиляда лева.

На основание изложеното, съдът постанови решението си.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: